Amb Tània Muñoz, parlem de Conta’M, Festival de contes del Maestrat

 

per Francesc Gisbert

Entrevistes

Tània Muñoz
Tània Muñoz
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 15, 16 i 17 d’octubre torna Conta’M. Festival de contes del Maestrat. L’edició d’enguany serà a Canet lo Roig, un llogaret preciós de la comarca del Maestrat. És llicenciada en Història, amb estudis de postgrau en Antropologia. Actualment, és doctoranda per la Universitat Rovira i Virgili amb una tesi sobre la rondalla a les comarques de Castelló que esperem veure acabada i publicada prompte. Però, sobretot, Tània Muñoz és un de les narradores orals de major anomenada al País Valencià. Participa habitualment a festivals de narració de l’estat i internacionals, com també, fa sessions per a escoles, instituts, biblioteques i ajuntaments. Puc donar fe, que escoltar-la és una delícia. Tània Muñoz és la coordinadora artística del festival Conta’m del Maestrat.

Enguany torna el Festival Conta'm, organitzat per Maestrat Viu. Com és que se vos va acudir fer un festival de narració oral en pobles menuts del Maestrat?

La idea de fer un festival de narració oral va sorgir per l’experiència de conèixer altres iniciatives al voltant de contar històries com ara Encontes (Altea), el Festival de la Paraula (Agres) o el Maratón de los Cuentos (Guadalajara). Quan vam crear el festival no existia una iniciativa semblant al Maestrat i sentíem que era una proposta necessària i que podia generar un espai de trobada molt important.

A més d'un festival amb narració de contes per a tots els públics, Conta'M també és un curs del CEFIRE per a docents. En què consisteixen les Jornades Pedagògiques Conta'm?

Les Jornades Pedagògiques són un espai de formació per a docents així com per a totes aquelles persones interessades en el món de la narració oral, l’etnopoètica o la literatura infantil. L’objectiu fonamental és compartir els coneixements, reflexions i experiències dels artistes i experts convidats al festival. Volem encoratjar els docents perquè generen espais per a explicar i escoltar històries en el context de l’aula i que la literatura esdevinga una part fonamental de l’educació dels infants.

Cartell de Conta’M per al 2021, d’Ana Sender

A més de narració, combineu «Tastconcert», música i degustació de productes locals?

En aquesta edició, la inauguració del festival serà una combinació de música, contes i menjar. El divendres 15 d’octubre a partir de les 20.00 h, la música vindrà a càrrec de l’Agrupació Musical de Canet i les històries seran contades pels narradors i narradores orals convidats: Ana Canet, Jordi Micó, Sherezade Bardají i Yoshi Hioki. Per a completar la vetllada, s’oferirà un petita degustació de productes de Canet a càrrec de diferents establiments de la localitat.

Quins espectacles hi trobarem?

El Conta’M ofereix espectacles de narració oral per a totes les edats, amb funcions específicament per a públic infantil i altres pensades per a adults. Enguany, comptarem amb l’espectacle per a públic familiar «La maleta de Jordiet», que tindrà lloc el dissabte a les 18:30 h a la plaça d’Espanya, a càrrec de Jordi Micó. Yoshi Hioki ens oferirà al carrer de les Mongetades el seu espectacle per a públic adult «Cuentos de Japón» a les 20 h. També comptarem amb el repertori de contes eròtics que Sherezade Bardají ens oferirà amb el seu espectacle «Nua», a les 22 h, també al carrer de les Mongetades. El diumenge 17 d’octubre, ens acomiadem amb els «Contes de bressol» per a nadons i les seues famílies que oferirà la narradora Ana Canet.

I en què consisteix la Marató de contes?

Dissabte de matí, hem convocat «la Marató popular de contes» en què persones de Canet i altres localitats compartiran amb el públic diferents històries de la seva tradició oral com ara «Ratapasteres» o els contes del llop i la rabosa.

El primer Conta’M, el 2019, a Atzeneta del Maestrat

Quina és la filosofia del Festival?

La filosofia del Conta’M és donar a conèixer la narració oral com una proposta cultural de qualitat i contribuir a la creació d’espais en què la pròpia comunitat recupere el gust per contar les històries. Per una altra banda, es tracta d’una iniciativa que es proposa donar a conèixer diferents localitats del Maestrat que potser no són tan conegudes per la gent que habita les ciutats.

Com engrescaries el públic a assistir al festival?

Assistir al Conta’M és una bona oportunitat per conèixer un racó preciós del Maestrat, el seu patrimoni, la seua gent i gaudir del plaer d’escoltar i explicar històries. Tot això envoltats d’un paisatge d’oliveres tan antigues com els contes que contarem els dies 15, 16 i 17 d’octubre a Canet lo Roig.

I, per últim, com va ser decidires ser contacontes?

Vaig decidir dedicar-me a contar històries perquè alguna cosa dins meu em deia que eixe era el meu lloc en el món. Contar una història em provoca un sentiment de pertinença a la humanitat, de ser part del tot i de celebrar la vida, a cada cosa que passa. Crec que les històries són la pròpia vida. Contar-les recupera i reforça el lligam entre les persones, per molt diferents que siguem, perquè al final tots tenim els mateixos sentiments, les mateixes vivències, les mateixes angoixes. Crec que el moment de contar i escoltar històries és un moment de silenci, d’escolta, és un moment compartit, únic, que no tornarà.

El Conta’M en pandèmia, a Càlig, el 2020 | © Sara Riera

Podeu trobar el programa amb totes les activitats en la web de Maestrat Viu, cliqueu ací