Penàguila i la Casa Rural Valor: anem de rondalles?

 

per Francesc Gisbert

Entrevistes

Germà i Llum, els propietaris de la Casa Rural Valor de Penàguila
Germà i Llum, els propietaris de la Casa Rural Valor de Penàguila
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Germà i Llum són els propietaris de la Casa Rural Valor de Penàguila, un establiment que s’ha fet un lloc al món de les cases rurals. Amb mitja dotzena d’habitacions, cada una amb el nom d’una rondalla d’Enric Valor, conserva l’ambient d’un casal de les primeries del segle XIX, en un poble que continua sent «un bell racó de món», en paraules d’Enric Valor.

Com va nàixer la idea d’una casa rural amb el nom de l’escriptor Enric Valor?

Vam obrir l’agost del 2012, després de dos anys de reformes. El nostre desig era muntar un negoci al poble, per continuar vivint a Penàguila i evitar el despoblament. Vam tindre l’oportunitat de comprar la casa de Josep Valor, notari i oncle de l’escriptor. Era una casa pairal preciosa i molt ben conservada. Calia reformar-la i adaptar-la a les necessitats dels clients. Amb espenta i il·lusió, ens capficàrem al projecte i el férem realitat.

Des del segle XIV s’entra i s’ix de la vila per Portalet.

Quina relació tenia Enric Valor amb Penàguila?

Els Valor, per part de pare, renaixien de Penàguila. Hi tenien terres, com ara el mas dels Vítols o el de la Lloma. El jove Enric Valor hi passava els estius. Li agradava fer excursions i parar l’orella a les contalles. El resultat va ser que arreplegà diverses rondalles a Penàguila i el poble entrà a formar part del seu univers literari.

«aquesta vila és un racó de món. Un bell racó, això sí, enmig d’intrincades, ombrienques i encinglerades muntanyes.»

Les rondalles que donen nom a les habitacions?

Sí. Es poden fer unes passejades delicioses pel poble i els voltants. Per exemple, la rondalla «I queixalets també...» està ambientada al nostre llavador, amb més de vint canons d’aigua que no paren de brollar nit i dia. Enric Valor ha convertit el llavador de Penàguila en el més famós del món. És una visita obligada. Cada any, hi venen un fum d’autobusos escolars a fer la ruta de les rondalles. Una altra història que dona nom a una habitació i a una passejada és la del «Dimoni fumador». Pel camí del calvari, pugem a l’ermita i a la Coveta Fumà. Segons la llegenda, l’escenari de la curiosa discussió entre el dimoni i l'oncle Porra. També hi ha les habitacions «Home roig, gos pelut i pedra redona», «El Castell del sol» i «Esclafamuntanyes». Les rondalles s’ambienten al paisatge de masos i camins de la Serra de Penàguila, que podem fer a peu o en bicicleta.

«i al capdavall hi ha una font abundantíssima, que trona pels seus vint-i-tants canonets de bronze.»

Què té d'interessant Penàguila per a passar un cap de setmana?

Penàguila és un poble carregat d’història i de bells racons. Podem visitar el Jardí de Santos, del segle XlX, amb un laberint de teixos i un jardí romàntic que ens transporta a un altre temps. Joaquim Rico i Soler, propietari de la Casa Gran i del terreny, es va basar en els dibuixos del seu amic, el pintor alcoià Antoni Cabrera. És imprescindible la passejada pel nucli urbà: el Portalet, entrada de l’antiga muralla del segle XlV, protegida per quatre torres; la Torre Vernet, recentment restaurada; el Museu de l'oli, ubicat a l'antiga almàssera, on es pot veure la maquinària per al procés d'elaboració de l'oli, tal com es feia fa més de cent anys; l'església de l'Assumpció, del segle XVlll; i, fins i tot, tenim a una passa el safari Aitana, obert des de fa ja 40 anys. A més, destacaria els pobles del voltant: Atzeneta, Benifallim, Benilloba, Benasau... i encara com, som a un toc de fona d’Alcoi i Cocentaina. Hi podeu fer excursions a peu o en bicicleta, per la serra de Penàguila, pel Rontonar, per la serra dels Plans, per la Serreta, per la Serrella, per la Font Roja, per la Mariola... tantes sendes per triar com estrelles en el cel.

La recepció a la Casa Rural Valor

La Casa Valor a més a més, és el caliu d’una intensa activitat cultural.

Això és gràcies a vosaltres, tota la gent de la cultura que hi veniu. Per exemple, el primer hoste que vam tindre allotjat a Casa Valor va ser Joan Borja, quan encara no havíem acabat la reforma del tot. Hi va sojornar amb la família. Crec que va ser ací on començà a perfilar el seu conte Valor, Maria (Andana), sobre els personatges fantàstics de les rondalles valorianes, ambientat en part a Penàguila i on apareixem nosaltres, Germà i jo. Casa Valor és la seu dels esmorzars de treball de la societat «Manifassers de Penàguila», de la qual formen part grans personalitats del món de les lletres i de l’educació. No concretaré noms, perquè sé que són discrets. Només comentaré que ací es fan esmorzars memorables i altament productius, per a la llengua i la cultura.

«Entre les serres d’Aitana, Serrella, Benicadell i Mariola, hi havia antigament un petit reialme molt cobejat pels reis veïns»

Quines activitats culturals feu habitualment?

Un no parar. Hi la les activitats que són iniciativa de la Coordinadora pel valencià de l’Alcoià i el Comtat. Des de la Coordinadora es va impulsar la ruta literària Enric Valor i Penàguila, que amb el temps es convertí en la Trobada de Contacontes. Me’n recorde, Francesc, que aplegaves centenars de persones i el bo i millor dels rondallaires valencians —Almudena Francés, Eva Andújar, Lluís Abad, Carles Cano, Sílvia Colomer, Carles Llinares, Llorenç Jiménez, Enric Lluch, Jordi Raül Verdú, Rosanna Espinós...—. Fet i fet, periòdicament, convoqueu alguna ruta literària pel poble i, des de fa dos anys, les Festes Valor, en homenatge a Enric Valor. En l’última, vam gaudir de la presència dels escriptors Jordi Raül Verdú i Francesc Gisbert, que ens contaren rondalles molt divertides. Han passat per la Festa Valor l’actor Xavi Castillo, Joan Borja o Víctor Labrado. Penàguila forma part del circuit cultural dels pobles de la Mancomunitat, i a l’estiu, hi ha la ruta de contacontes i el cicle de concerts Somriu.

L'estil de les habitacions a la Casa Rural Valor

També feu concerts i presentacions literàries?

Sí. La casa Valor està oberta a tothom qui vulga presentar alguna activitat cultural d’interés. Hi hem tingut concerts d’Andreu Valor, Gem, Laura Díaz o Júlia, entre molts d’altres, sovint en col·laboració amb el Casal Ovidi Montllor d’Alcoi (Acció Cultural). Sovint, cedim l’espai de la terrassa per a presentacions literàries, un escenari molt agradable. Ah, de vegades combinem els actes culturals amb tasts de vins o cerveses, per nodrir no sols l’ànima sinó també el cos. O amb les jornades gastronòmiques de bolets.

Podríem parlar un bon tros amb vosaltres. Però millor si, al remat, recomanem a tots els lectors de La Veu dels Llibres que visiten Penàguila i aprofiten per a conèixer-vos. Qualsevol moment és bo per a visitar Penàguila i rellegir Enric Valor. Feu-ne un colp d’ull en www.casaruralvalor.es