Premis Literaris Ciutat de Gandia

per Rafa Gomar

Agenda LVLL

Guardonats de la passada edició dels Premis Literaris Ciutat de Gandia
Guardonats de la passada edició dels Premis Literaris Ciutat de Gandia | Saforíssims

Quan parlem de Gandia com a ciutat literària no es tracta d’un reclam publicitari o el xovinisme carrincló d’uns quants gandians exaltats. Que Gandia ha sigut i és una ciutat literària pot demostrar-se amb escreix, tot i que siga a grans trets com ho faré ara. La quantitat d’actes culturals efectuats al llarg de l’any al voltant de la literatura és rellevant, tant pel que fa a les activitats privades com les patrocinades, impulsades o recolzades per l’Ajuntament i les institucions que en depenen, entre les quals destaquen l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB) o el CEIC Alfons el Vell, que hi realitzen una tasca impagable des de fa molts anys.

La culminació de les activitats culturals de la Regidoria de Cultura i l’IMAB, se centra en la Setmana Literària celebrada anualment durant la segona o tercera setmana de novembre, en la qual s’inclou el lliurament dels premis literaris Ciutat de Gandia que, per cert, enguany serà el 20 de novembre.

Potser algú se sorprenga, però per corroborar el que he dit adés, aquest any els premis literaris Ciutat de Gandia arribaran a la 58a edició dels Ausiàs March de poesia, i a la 42a del Joanot Martorell de narrativa. Això vol dir que la primera edició de l’Ausiàs March de poesia, va tenir lloc el 1959 —aleshores es convocava una modalitat en valencià i una altra en castellà; després a partir de 1983, només en valencià—. La primera edició, doncs, del premi Joanot Martorell de narrativa va tenir lloc el 1979.

Aquell any 1959, l’Ausiàs March el va guanyar Pere Quart, amb Vacances pagades i en castellà, José Agustín Goytisolo amb Claridad, amb un jurat de luxe del qual formaven part Salvador Espriu, Joan Fuster, Josep Maria Castellet, Dámaso Alonso, Gerardo Diego, Arturo Zabala i Juan Manuel Bonastre. Encara que van haver alguns anys, pocs, entre el 1960 a 1962, que no va convocar-se, des d’aleshores ha anat funcionant anualment fins avui, i tant la nòmina d’escriptors i escriptores que els han guanyat com els que han format part dels jurats resulta ben significativa.

La dotació econòmica, la publicació de les obres guanyadores i el prestigi adquirit, han fet d’aquests premis, un dels més importants del nostre panorama literari. L’Ajuntament de Gandia feu d’editor dels guanyadors durant la primera època. Després, a partir de 1987 va ser edicions 62 la que es va fer càrrec de publicar-los en les dues modalitats fins a l’actualitat, llevat del període que abasta del 1997 al 2004 que va ser l’editorial Bromera l’encarregada d’editar-los.

Tot plegat, amb els canvis significatius que a través dels temps han considerat els organitzadors, els premis literaris Ciutat de Gandia s’han constituït com un referent important que aglutina la tradició i la modernitat literària, abasta successives generacions, i sobretot que té el compromís permanent amb la nostra llengua i la nostra cultura. (Si no coneguera la societat valenciana i el seu escàs interès per la literatura en català, em costaria d’entendre per què aquests premis no tenen més ressò i més repercussió social).

Cal dir també que, a més d’altres activitats paral·leles realitzades al voltant dels Premis i dins de la Setmana Literària, des de fa tres anys —enguany en serà la quarta edició—, s’hi ha afegit el premi Roís de Corella a la trajectòria literària, un premi que reconeix la vàlua i l’esforç de tota una vida literària.

Amb el premi Roís de Corella, Gandia integra els tres noms propis que representen el cim de la nostra literatura clàssica; els tres escriptors més rellevants del segle XV, l’anomenat Segle d’Or que, juntament amb altres personatges il·lustres de la nostra història, com ara sant Francesc de Borja, s’han constituït com a símbols i ambaixadors de la ciutat ducal i de la memòria col·lectiva del nostre País, i que alhora fonamenta una projecció internacional de Gandia en la vessant literària i cultural. I per si açò fóra poc per reconèixer Gandia com a una ciutat involucrada en la nostra literatura, enguany el 2020, està anunciada una trobada de traductors dels clàssics per a novembre.

Independentment de la Setmana Literària i dels esmentats Premis, també caldria mencionar per ratificar la nostra argumentació, la iniciativa de L’espai de Creació Literària (la casa dels escriptors i escriptores); espai que pretén acollir escriptors que desenvolupen una obra creativa al voltant de la seua estada a l’Alqueria del Duc, enmig d’un entorn natural.

Per tant, a més d’altres possibles valoracions i altres subjectivitats, objectivament resulta indiscutible la voluntat explícita i l’aposta ferma de la ciutat de Gandia per la literatura. Per a qualsevol població, per a qualsevol societat moderna, resultaria imprescindible comptar amb uns projectes literaris com aquests i els seus ciutadans haurien de sentir-se’n orgullosos. Per molts anys!

 

Consulta les bases en el següent enllaç: Premis Literaris Ciutat de Gandia 2020

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací