Uns premis per a fomentar l'edició universitària en llengua catalana

ENTRE-VEUS

per Joan Santanach

Entre-veus

Uns premis per a fomentar l'edició universitària en llengua catalana
Uns premis per a fomentar l'edició universitària en llengua catalana

Un llibre amb més de tres-centes imatges al·lusives a la taula periòdica dels elements de Mendeléiev. El primer volum del teatre complet d’un autor del Vuit-cents, avui pràcticament desconegut. Un recull d’articles en què gastronomia i ciència es donen la mà. Un seguit d’estudis sobre el moviment Freinet, de renovació pedagògica. Aquests llibres, que aparentment tenen poques coses en comú, pretenen donar a conèixer al gran públic temes complexos i especialitzats. Tots quatre han estat, a més, publicats per segells editorials universitaris.

Des del món acadèmic s’ha tendit massa vegades a observar amb condescendència la difusió del coneixement, malgrat que aquesta sigui, al mateix nivell que l’ensenyament i la recerca, una de les funcions bàsiques de la universitat. Actituds d’aquesta mena han afavorit que fos percebuda com un cenacle tancat i al marge de la societat. El retret, que conté una part de raó, és al mateix temps matisable. El grau d’especialització de les disciplines universitàries requereix llenguatges, conceptes i mètodes propis, molts cops únicament comprensibles pels conreadors d’aquelles disciplines. Això, en el moment de generar el coneixement. A l’hora de difondre’l, no cal dir, el format ha de ser molt més assequible per al comú de la societat. I és bàsic que el món universitari sigui capaç d’adaptar-s’hi.

Afortunadament, s’observen aires de canvi. Les universitats són cada vegada més conscients de la necessitat de fer-se entendre, com també d’evitar convertir-se en institucions alienes a la gent. En depèn la pròpia supervivència. En aquest esforç hi tenen un paper destacat els seus serveis editorials, que en els darrers anys han viscut un procés de modernització i professionalització important. Actualment, la diversitat i el nombre de publicacions que generen van molt més enllà dels manuals per a les assignatures dels graus —d’aquelles assignatures que encara en facin servir. L’edició universitària a l’Estat espanyol suposa el 8,29% del mercat editorial estatal, segons l’informe de la Unión de Editoriales Universitarias Españolas (UNE), de 2019 (La edición universitaria española. Análisis de la producción editorial de libros). I encara caldria afegir-hi les publicacions d’altres editorials acadèmiques que no depenen directament del món universitari.

En una societat que sovint observa la recerca, sobretot aquella que no és immediatament aplicable, amb una certa distància, no exempta de recel, les xifres són molt destacables. I més quan constatem que bona part d’aquests llibres, escrits per professors universitaris, van adreçats a lectors no especialitzats.

Fins aquí, la part més positiva. No ho és tant, en canvi, que els llibres escrits en català constitueixin només el 29% de la producció de les editorials universitàries dels territoris de parla catalana, les que formen part de la Xarxa Vives d'Universitats. La dada prové del portal e-BUC, de l’esmentada Xarxa Vives, amb llibres de més d’una vintena d’universitats. No cal dir que l’àmbit universitari, sobretot el de la recerca internacional, és naturalment multilingüe —cosa que no exclou el català: al cap i a la fi, es tracta d’una llengua romànica comprensible per qualsevol persona culta que en parli una altra. Ara bé, que del 71% restant la part del lleó se l’emporti l’espanyol, això sí que va en detriment de la llengua pròpia i de la consideració dels mateixos parlants.

És amb l’objectiu de prestigiar la llengua catalana en l’àmbit universitari, i de fomentar-ne l’ús en la difusió del coneixement, que s’han convocat ja dues edicions dels Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària. El 2020 ha estat, doncs, el segon any que es concedeixen. Els títols esmentats al primer paràgraf, representatius de la varietat i de la qualitat de les propostes sorgides dels serveis editorials universitaris del país, també comparteixen haver estat premiats en l’edició d’enguany.

Són els guanyadors de les quatre categories dels premis. El premi a la millor edició d’enguany ha estat per un llibre amb un disseny molt treballat i de gran qualitat, els 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelonade Claudi Mans i Santiago Álvarez, publicat per Edicions de la Universitat de Barcelona, en el qual es fa un repàs de la història de la taula periòdica a Catalunya. El primer volum, de quatre, del Teatre complet (1865-1873)de Rossend Arús i Arderiu, a cura de Magí Sunyer, s’ha endut el premi a la millor coedició interxarxa, en aquest cas a càrrec de Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili i d’Edicions de la Universitat de Barcelona (també se n’ha preparat una edició en format digital i d’accés obert).

Els dos darrers premis fan atenció primordial al contingut de les obres. Així, l’atorgat al millor llibre de ciències naturals i aplicades ha estat per a La ciència a taula, interessant recull d’articles de tema gastronòmic i alimentari de Fernando Sapiña, imprès per les Publicacions de la Universitat de València. I el premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats ha estat per a La represa del moviment Freinet (1964-1974), coordinat per Alfred Ramos González i Ferran Zurriaga Agustí, que ha aparegut amb el segell del Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I.

Com es pot comprovar, els llibres premiats pertanyen a àmbits diversos, tant de les ciències com de les lletres i les arts. Han estat, a més, editats per serveis de publicacions universitàries d’arreu dels països catalans, cosa que mostra que l’equilibri territorial, en aquest àmbit, funciona. Presenten tots, com no podia ser altrament, una alta qualitat pel que fa al contingut, i així mateix respecte a les característiques materials i tipogràfiques. Reconèixer la tasca duta a terme amb els premis de la Xarxa Vives no sols és una bona manera de difondre els títols agraciats, sinó també el conjunt de la feina que fan els segells editorials universitaris. Esperem que esdevinguin així mateix un incentiu per impulsar noves publicacions de qualitat en llengua catalana.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací