La plaça del Llibre a València

per Jesús Figuerola, Perifèric Edicions

La roda del temps

La plaça del Llibre a València
La plaça del Llibre a València

La 8a Plaça del Llibre va tancar diumenge passat a la plaça de l’Ajuntament de València la que segurament ha estat la més incerta de totes les realitzades fins ara i la de què, paradoxalment, totes i tots ens hem de sentir més satisfets. Perquè en un moment ben complicat han estat més de 10.000 les persones que han passat per la Plaça en aquests dies. Un èxit d’assistència que demostra l’interès dels valencians i les valencianes a conèixer les novetats literàries i a participar en les més de setanta activitats de tota mena (presentacions de llibres, taules rodones, converses, contacontes...) que s’han realitzat al llarg dels cinc dies en els dos escenaris que ocupaven l’espai central d’un recinte que enguany comptava amb la participació de més de 50 editorials del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears i on es podien veure, i comprar, més de 3.000 títols en català. I tot això en un espai segur i amb totes les normes sanitàries necessàries: distàncies de seguretat, marques en terra per regular el recorregut dels assistents i un aforament màxim limitat a 240 persones, que va fer que en molts moments del dissabte i del diumenge es formaren cues a l’entrada del recinte per a poder accedir-hi.

Sense cap dubte cal dir que la 8a Plaça del Llibre ha estat un èxit.

Una Plaça per a totes i per a tots

Durant cinc dies la Plaça de l’Ajuntament de València s’ha transformat en una fantàstica llibreria on s’han pogut trobar des de llibres per als més menuts fins a poesia, assaig o teatre. I fruit d’aquesta ampla oferta literària ha estat que els llibres més venuts foren també molt diversos. El més destacat ha estat Cel de fang, un poemari del recent Premi de les Lletres de la Generalitat Valenciana Marc Granell, editat per Edicions Bromera. Els següents més venuts han estat:

 • La València Contada, de Vicent Baydal, Frederic Aparisi i Ferran Esquilache (Llibres de la Drassana)
 • Palestina. Una història essencial, de Jorge Ramos (Sembra Llibres)
 • Cinc en un Llit , d’Anna Roig (Edicions del Bullent)
 • Contes per a tu, diversos autors, (Perifèric Edicions)
 • El savi rei boig, d’Empar de Lanuza (Andana Editorial)
 • Mónica Oltra o el compromís, de Tomàs Escuder, (Lletra Impresa)
 • Matèria de Bretanya, de Carmelina Sánzez-Cutillas (Editorial 3i4)
 • La neurona Lectoreta, de Fani Grande (Edicions del Bullent)
 • Mestres valencianes republicanes, de M. Carmen Agulló Díaz (Publicacions de la Universitat de València)

És important destacar la diversitat editorial de les obres més venudes. Un bon senyal que indica la qualitat i la vitalitat de les nostres editorials.

Una Plaça que reconeix el treball en favor del llibre i la lectura

Des del primer moment dir que La Plaça del Llibre volgué ser també un lloc de reconeixement al treball realitzat en pro de la nostra llengua i de la nostra cultura. És per això que les entitats organitzadores acordaren crear tres guardons: un per a reconèixer el treball de difusió de la nostra llengua i de la nostra cultura; un segon per reconèixer la trajectòria personal i literària d’algun dels nostres escriptors i escriptores; i el tercer per reconèixer la trajectòria editorial. Uns guardons que són obra de l’artista Cristina Guzmán i que en aquests anys han reconegut la trajectòria literària de Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Joan Francesc Mira, Marc Granell, Isabel Clara Simó i Jaume Pérez Montaner; la tasca cívica de Josep Lozano en la promoció i difusió de la figura d’Estellés, d’Escola Valenciana, de l’Associació de Bibliotecaris Valencians, del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, de la Capella de Ministrers, del programa d’À Punt Plaerdemavida i de la Societat Coral El Micalet, i la labor editorial de Rosa Serrano

Enguany la Plaça del Llibre ha reconegut el dramaturg Manolo Molins, la cantant Eva Dénia i el Servei de Publicacions de la Universitat de València.

Guardonats. Manolo Molins, Eva Dénia i Teresa Ferrer (PUV)

Fem un poc d’història

La Plaça del Llibre va nàixer ara fa vuit anys en un espai i en unes condicions ben diferents de les actuals. La Generalitat, l’Ajuntament de València i molts altres dels més importants del País Valencià estaven governats pel Partit Popular, un partit, per dir-ho suaument, poc interessat a potenciar l’ús de la nostra llengua i, òbviament, la nostra literatura. I és en eixe escenari que al 2013 l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana i la recentment nascuda Full, Fundació pel Llibre i la Lectura acorden realitzar una fira del llibre en català. I davant de la impossibilitat de celebrar-la en algun espai públic de la ciutat s’acordà situar-la a l’Octubre. Una fira del llibre que es batejà amb el nom de Plaça del Llibre, tota una declaració d’intencions de la nostra voluntat d’ocupar els espais centrals de les nostres ciutats per a donar visibilitat als nostres autors i autores i als nostres llibres. Perquè crec que tots estarem d’acord que el principal problema a què s’enfronta la nostra literatura al País Valencià és la seua invisibilitat. Comptem amb una quantitat, i qualitat, d’escriptores i escriptors com segurament no havíem tingut mai en la història i tenim també una producció editorial consolidada i equiparable a la d’algunes llengües europees amb estat independent. Ens falta, però, que tota aquesta riquesa literària puga arribar al destinatari final, al lector.

Eixa va ser la raó principal de la creació de la Plaça del Llibre i és per això que al llarg d’aquests anys la Plaça del Llibre ha anat creixent i fent-se present a Alacant i a Castelló i a punt ha estat de fer-ho també a Gandia, però la situació de la COVID 19 al maig passat ho va impedir.

Recital d'Eva Dénia

Quatre places físiques i una de virtual. llibreriaplacadelllibre.com

Diuen que és en els moments de crisi quan de vegades es prenen decisions que poden produir canvis significatius. La situació de la pandèmia ens va obligar a suspendre la Plaça del Llibre de Gandia i va fer que ens plantejàrem com a possible que tampoc poguérem celebrar les Places de Castelló i València a la tardor. Va ser aleshores que ens fixàrem com a objectiu fer una llibreria virtual. Una llibreria que tinguera tres característiques importants:

 • Hi havia d’haver una oferta ampla i variada de la producció editorial en la nostra llengua. En aquests moments la llibreria virtual de la Plaça del Llibre compta amb uns 12.000 títols i en breu arribarà a més de 14.000.
 • El temps d’entrega dels llibres havia de ser curt. A hores d’ara els llibres arriben al lector en un màxim de 24-72 hores.
 • La llibreria virtual havia de mantenir la cadena de valor del llibre i destacar la importància de les llibreries. Així, quan una persona compra un llibre, pot decidir a quina de les llibreries associades vol donar-li el benefici de la compra.

Aquesta llibreria virtual ja és una realitat que anirà creixent i consolidant-se en els propers mesos.

Vuit anys després de la primera Plaça del Llibre podem dir que les places són una realitat consolidada. I estic convençut que si això ha estat possible ha estat gràcies a la voluntat de treballar plegats que des del primer moment van tenir clar les entitats impulsores. Una voluntat de sumar que ha continuat en les places del llibre d’Alacant, Castelló i Gandia amb la incorporació d’altres entitats i institucions vinculades als respectius territoris.

Segurament l’exemple de la mata de jonc a què fa referència Muntaner en la seua Crònica continua sent ben vàlid:

“la mata de jonc té una força que, si tota la mata lligueu ben fort amb una corda, i tota la voleu arrencar ensems, us dic que deu homes, per molt que estirin, no l'arrencaran, encara que alguns més s'hi posessin; i, si en traieu la corda, de jonc en jonc l'arrencarà tota un minyó de vuit anys, que ni un jonc no hi quedarà”

Estar units ens fa més forts. Entre tots ho farem tot.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Informa't i fes-te agermanada ací