Apunts per a una política del llibre al País Valencià

per Jesús Figuerola, Perifèric Edicions

Entre-veus

20 de novembre, Dia del llibre valencià
20 de novembre, Dia del llibre valencià

Fa unes setmanes l’escriptora nord-americana Louise Glück era reconeguda amb el Premi Nobel de Literatura. L’Acadèmia reconeixia seua «inconfusible veu poètica, que, amb una bellesa austera, converteix l’existència individual en universal». L’únic poemari editat en català d’aquesta poeta, Nit fidel virtuosa, havia estat publicat per edicions del Buc, una petita editorial valenciana amb seu a la Pobla de Farnals.

El 2011 l’Acadèmia sueca va reconèixer Tomas Tranströmer. L’únic poemari editat en català d’aquest poeta suec, La plaça salvatge, havia estat publicat tres anys abans per Perifèric Edicions, una altra petita editorial valenciana, en aquest cas de Catarroja.

L’any passat la novel·la L’esperit del temps del valencià Martí Domínguez va guanyar el premi Òmnium a la millor novel.la en català de l’any.

Fa poc més d’una setmana Manuel Baixauli ha guanyat el prestigiós Premi Llibreter amb la seua novel·la Ignot.

Podríem posar molts altres exemples d’editorials del nostre país que estan fent molt bé les coses i d’autors i autores valencians que s’estan convertint en referents imprescindibles de la literatura catalana actual, una situació impensable fa només uns anys i que demostra d’una banda la qualitat dels nostres escriptors i escriptores i d’altra la professionalitat que ha assolit la indústria editorial valenciana.

El llibre en català continua tenint un important problema de visibilitat en la nostra societat

Tot i això, el llibre en català continua tenint un important problema de visibilitat en la nostra societat. És cert que s’ha avançat en els darrers anys amb la posada en marxa del primer Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura de la Generalitat Valenciana que, entre altres moltes coses, ha possibilitat la consolidació de les Places del Llibre a València, Alacant i Castelló, però encara ens falta molt camí per recórrer si el que volem és que la lectura en la nostra llengua arribe a ser generalitzada i majoritària al nostre país.

Tenim molta feina per davant i són moltes les coses que es poden fer però, si més no, apuntaré molt ràpidament cinc accions que entenc que són fonamentals per a continuar avançant:

  • Necessitem actuacions de promoció dels nostres autors i autores i de les seues obres. Ens cal construir a l’imaginari dels valencians referències literàries que ajuden a identificar literatura, llengua i territori.

  • Cal adaptar les polítiques de promoció del llibre a la realitat sociolingüística del nostre país. Sabem, perquè tenim dades precises, que els índexs de lectura en valencià no són els mateixos a les comarques del nord que a les que envolten la ciutat de València. Ni tampoc és el mateix la situació de les comarques del sud del País Valencià de la que tenim a les comarques centrals, per posar només algun exemple. Ens cal dissenyar polítiques culturals que actuen de manera precisa i efectiva en les comarques valencianes atenent a la situació concreta de cadascuna d’elles.

  • Les llibreries han de ser el pal de paller que suporte l’univers del llibre en la nostra llengua. Com el peix que es mossega la cua, l’oferta genera la demanda i si incrementem l’oferta augmentarà la demanda. En aquest sentit, cal que el llibre en valencià ocupe un espai important en totes i cadascuna de les nostres llibreries. Les mesures de suport adoptades per la Direcció General de Política Lingüística van en la bona línia però és necessari redoblar els esforços.

  • Les biblioteques públiques han d’incrementar la presència de llibres en la nostra llengua. Si el valencià és la llengua pròpia del nostre país allò normal hauria de ser que els llibres en valencià foren majoritaris en l’oferta de les biblioteques de la xarxa pública valenciana.

  • Necessitem implicar la societat valenciana a posar en valor la importància de la lectura en valencià. Seria interessant que exploràrem la possibilitat de fer al País Valencià un pacte per la lectura seguint el model que ja s’està fent a altres territoris de l’estat espanyol

Ben segur que qui llisca açò estarà pensant en altres actuacions que s’haurien de posar en marxa. I tindrà raó. Aquest escrit només pretenia apuntar algunes línies d’acció i afavorir un poc el debat al voltant del repte apassionant que tenim de construir una societat més lectora i més lliure.

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Informa't i fes-te agermanada ací