Youtubers que parlen de llibres

per Vicent Vidal

Entre-veus

Paraula de Mixa i La prestageria de Marta, imatge d'un video conjunt
Paraula de Mixa i La prestageria de Marta, imatge d'un video conjunt
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Tinc un vici ocult –o diversos, però avui només en descobriré un. M’agrada veure vídeos de YouTube. Els que veig estan relacionats amb algunes aficions que tinc: música, sèries, videojocs... Fins ara, però, no m’havia proposat veure vídeos de l’afició a què dedique més temps: llegir. Per alguna raó creia que devien ser vídeos tediosos, o massa acadèmics, o les dues coses. I no. De sobte, n’he consumit com a pipes. M’hi he enganxat sense remei.

El fenomen ja té anys i el Termcat proposa que en diguem bibliotubers (atenció, paraula aguda amb flexió de gènere i nombre: un bibliotuber, una bibliotubera...), encara que de moment és més conegut el terme en anglès booktuber. Són youtubers que parlen de llibres.

No sé com els imagineu. Jo imaginava que els bibliotubers eren persones antigues i polsoses que, mentre es feien un te negre i fumaven pipa, feien una digressió d’un parell d’hores sobre metafísica en la primera novel·la de Dostoievski. Més aviat el contrari: es tracta, majoritàriament, de joves que, en pocs minuts, conversen, riuen, juguen amb la lectura. Proposen, debaten, critiquen, opinen, s’enfaden. I, sobretot, conviden a llegir.

Com són els vídeos?

El format més habitual de vídeo és la ressenya, sempre amb ingredients de collita pròpia, en què valoren l’últim llibre que han llegit. En general, es tracta de llibres que els agraden: com molts dels que ens dediquem a la literatura, s’estimen més obviar els títols que no els han fet ni fred ni calor. Tanmateix, trobareu algun vídeo en què no s’estan d’explicar, amb tots els pèls i senyals, per què no es van poder empassar aquest volum o aquell altre.

Però no solament hi ha ressenyes. M’agraden especialment les col·laboracions, és a dir, quan dos o més bibliotubers fan un vídeo conjunt en un canal: hi sovintegen converses, confessions, jocs i reptes de lectura. Un exemple: de tres personatges literaris que proposen, heu de besar-ne un, casar-vos amb un altre i matar el tercer. Què faríeu amb la Colometa (La plaça del Diamant), Frodo (El Senyor dels Anells), i Poirot (detectiu en les novel·les d’Agatha Christie)? Jo ho tinc clar... Un altre exemple: confesseu un llibre clàssic i suposadament brillant que no pugueu veure ni en pintura. Crec que jo ací hauria de pagar penyora. El meu càstig: subratllar amb boli una frase d’un llibre estimat. Bé, no, m’estime més confessar.

Tampoc no és estrany veure’ls com presenten les noves adquisicions, fan unboxing o desempaqueten el que els acaba d’arribar, creen un llistat de lectures imprescindibles per aquest tema o aquella efemèride, repassen el que tenen en la prestatgeria (objectes personals inclosos) o mostren els llibres que llegiran el pròxim mes i les expectatives que hi han posat. I encara n’hi ha d’altres que, mentre t’expliquen com fan la verdura al forn, et parlen de Pere Calders.

Per últim, els bibliotubers també cobreixen esdeveniments literaris. No és estrany trobar-se’ls en fires del llibre, Sant Jordi, presentacions, signatures de llibres o fins i tot entrevistant-se amb escriptores i escriptors. De vegades també organitzen esdeveniments, participen en clubs de lectura, preparen concursos i sortegen llibres entre els seguidors. I, a més, solen ser actius també en altres xarxes (Twitter, Instagram, Facebook, blogs...).

Qui és qui?

Us n’he preparat una llista que, per sort, no pot ser exhaustiva. Hi ha alguns canals de joves (adolescents) que tot just comencen i n’estan perfeccionant la tècnica; també n’hi ha algun altre que ja fa temps que no emet vídeos nous: per exemple, Recomanacions de llibres, de Marta Botet, que va dominar formidablement el panorama bibliotuber en català durant molts anys. Els que teniu ací són bibliotubers (bàsicament, cal dir-ho: bibliotuberes) que creen contingut amb més o menys regularitat i amb una gran qualitat.

La prestatgeria de Marta

Potser un dels canals de major qualitat audiovisual. Marta és una bibliotubera valenciana que ens recomana literatura i, alhora, ens fa preguntar-nos per què tenim aquests llibres a la prestatgeria i no uns altres. És, sobretot, una comunicadora excel·lent, i no entenc massa bé per què no té un programa propi en À punt. Ara que el tema està de moda, us recomane el seu vídeo sobre l’assaig:

Paraula de Mixa

No us creuré si em dieu que només veureu un vídeo d’aquest canal. El contingut de Paraula de Mixa és terriblement addictiu, variat, divertit i, sobretot, engrescador. En veureu un i haureu de veure’n un altre, i un altre. Paraula de Vicent.

Llig-me

Irene Rodrigo sí que ha tingut Una habitació pròpia en À punt, i, malgrat que ja no s’emet, encara col·labora amb altres programes. I a fe que aquell programa s’ho valia i el trobem a faltar. Mentre Irene et parla de llibres t’explica, també, sensacions viscudes i t’interpel·la perquè tu també les has viscudes i, per tant, aquest llibre t’interessa.

Juliana Canet

La jove que ha revolucionat Catalunya, una influenciadora tot-terreny que avui et pot parlar de joguines sexuals i demà recomana poesia als seus dibuixos animats preferits. Ep, no és –només– bibliotubera: també és bibliotubera. Us propose que vegeu els clàssics literaris que Juliana Canet associa amb cada disc de la Taylor Swift

Entrelletres

En algun moment les companyes hi han fet broma perquè ara com ara ell és la quota masculina. Entrelletres és un canal per als lectors de clàssics o, precisament, per als que tenen una mica de por als clàssics. No us perdeu el seu “TOP 10 Petits Plaers”.

La mar de llibres

La mar de llibres té un to íntim. És com si una amiga et contés secrets de lectura, independentment de si és una opinió popular o no. Vegeu, per exemple, les “Decepcions i alegries lectores” que aquesta lectora s’ha emportat recentment.

Traduint des de Calella

L’Anna és traductora i correctora, cosa que afegeix un toc als seus vídeos: entre ressenyes i recomanacions també hi podreu trobar curiositats de la llengua i la traducció.

Per acabar

Després d’haver-me engolit una marató de vídeos que parlen de llibres tinc, sobretot, dues sensacions: primer, una enveja sana de tot el que aquestes persones tenen llegit; i segon, i més important, tinc una fam voraç de lectura. Necessite llegir. M’acomiade, doncs, perquè vull encetar el primer llibre que m’he deixat recomanar per Paraula de Mixa: Igualtat de ritus, de Terry Pratchett, acabat d’eixir del forn en català. Ja us contaré.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací