‘Què tinc ací baix?’, de Rosa Sanchis i Enric Senabre

per Carme Cardona Bartual

Assaig

Rosa Sanchis i Enric Senabre
Rosa Sanchis i Enric Senabre
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

«Penses que a les xiques no els agrada tant el sexe com als xics? «Maricó» i «homenot» formen part del teu vocabulari habitual? Consideres que la transsexualitat és una malaltia? Creus que el clítoris té la mida d’un cigronet?» Amb aquestes preguntes directes es presenta Què tinc ací baix? (2020) llibre de Rosa Sanchis i Enric Senabre, editat de nou per Edicions del Bullent en una versió ampliada i actualitzada. Aquesta obra inclosa dins la col·lecció Claus per entendre el món és una guia completa per a entendre la sexualitat des d’un vessant positiu i saludable.

Rosa Sanchis i Enric Senabre són coautors del llibre i tots dos compten amb una basta experiència. Són professors de secundària de valencià i filosofia, que, des de fa anys, imparteixen cursos d’educació afectivosexual a l’alumnat de Secundària i Batxillerat i realitzen cursos de formació per al professorat. Ambdós han rebut premis d’innovació educativa de la Conselleria d’Educació i d’altres institucions com la Rosa Sensat o El Micalet. A més, han publicat llibres sobre sexualitat, empoderament personal i filosofia.

El llenguatge emprat està allunyat de l’academicisme o la seriositat amb què moltes vegades s’aborda aquest tipus de temes. Aquest és clar i concís, proper al lector.

La sexualitat és un tema apassionant, però en moltes ocasions encara és un tema tabú a casa i a l’escola. Segurament la majoria de nosaltres hem hagut, com diuen els autors, de «buscar-nos la vida», per a descobrir el que no sabíem. En aquest sentit Què tinc ací baix? és un recurs, una ajuda per a trobar la resposta als dubtes que s’hi puguen tindre.

La major part de l’educació sexual que es fa als centres escolars i, de vegades, a casa, parla només dels perills: embarassos, infeccions de transmissió sexual, violència, abusos i, en general, és una educació prou heteronormativa, que no té en compte la diversitat, cosa que sovint genera més dubtes que respostes i, a més, crea por i desconfiança. Aquesta manca d’educació, àmplia i diversa, no sempre dona resposta a preguntes més properes als adolescents com ara «a quina edat és normal fer-ho?» o «masturbar-se també forma part de la sexualitat?» a les quals els autors del llibre es veuen exposats en els seus col·loquis sobre educació sexual als centres escolars.

Bullent (2005)

El llibre no dona respostes tancades, el títol mateix és un interrogant. Com apunta Rosa Sanchis «No versa sobre el que se suposa que hem de fer, sinó sobre en eixe moment, què sentim i què volem fer, de manera lliure. Des de la reflexió: desitge jo fer-ho? M’abelleix? Tinc ganes de fer-ho?» Els autors defensen que l’educació sexual és una eina per a viure la sexualitat d’una manera positiva, segura i plaent, si es desitja tindre relacions sexuals, que no és cap obligació. L’obra dona informació, però també convida a la reflexió i, si es dona una norma, és aquesta: «les relacions han de ser consentides, voluntàries, igualitàries i no nocives i, a ser possible, plaents.» Entendre la sexualitat és una forma d’entendre’ns millor a nosaltres mateixos i al món que ens envolta.

«No versa sobre el que se suposa que hem de fer, sinó sobre en eixe moment, què sentim i què volem fer, de manera lliure. Des de la reflexió: desitge jo fer-ho? M’abelleix? Tinc ganes de fer-ho?»

El llenguatge emprat està allunyat de l’academicisme o la seriositat amb què moltes vegades s’aborda aquest tipus de temes. Aquest és clar i concís, proper al lector. S’utilitzen col·loquialismes, frases fetes i, fins i tot, vocabulari en un argot juvenil, sense abandonar un estil acurat en una lectura fàcil i amena que parla de tu a tu amb el lector. Al seu torn, el lector es veu reflectit en les paraules reals d’adolescents que s’intercalen amb les dels autors. Reflexions que parlen sobre com se senten quan els adults els parlen sobre sexualitat o quan han d’afrontar certes situacions que no sempre són agradables, entenen o saben com enfrontar-se a elles.

Tot açò ens pot fer pensar que l’obra va dirigida en exclusiva a joves que estan descobrint la seua sexualitat, però Què tinc acíbaix? va més enllà de ser una guia sobre sexualitat per a adolescents, també és un pont per establir un diàleg entre el món adult i l’adolescent i una oportunitat per a molts pares per a entendre eixa etapa del camí en què es troben les seues filles i fills i, per la qual, ells també han passat, tot i que, de vegades, ho obliden.

un pont per establir un diàleg entre el món adult i l’adolescent i una oportunitat per a molts pares per a entendre eixa etapa del camí en què es troben les seues filles i fills i, per la qual, ells també han passat, tot i que, de vegades, ho obliden

El llibre s’estructura al voltant de quatre capítols: «La sexualitat», «El cos i el plaer», «Negociant el sexe segur» i «De sexualitat, amor i igualtat» que, al seu torn, es divideixen en seccions al voltant del tema principal de cada capítol. Es plantegen situacions reals com ara la pèrdua de la virginitat, el paper dels rols socials, la importància de decidir per un mateix o l’orientació sexual.

Al llarg del llibre es plantegen moltes qüestions i escenaris diferents. Es dona un ventall molt ampli de respostes i reflexions al voltant del sexe i la sexualitat, tot i que, com indiquen els autors, aquest és un tema que mai s’acaba d’aprendre i sempre és interessant saber-ne més.

Rosa Sanchis i Enric Senabre han obert un diàleg de tu a tu per a contribuir a la creació d’una educació afectivosexual, integral, igualitària i respectuosa amb la diversitat. El sexe ha de deixar de ser un tema tabú i, com s’afirma a la introducció del llibre: «us ajude a ser persones més lliures, responsables i respectuoses, capaces de viure plenament la vostra vida i de sentir-vos felices de dur a terme els vostres desitjos personals.»

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací