El Misteri d'Elx

per Josep M. Escolano

Cultura popular

El Misteri d'Elx
El Misteri d'Elx
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La Festa o el Misteri d'Elx es representa en dues parts, la Vespra (el 14 d'agost) i la Festa (el 15 d'agost), a la basílica de santa Maria d'Elx. Aquest vídeo conté la representació del «Ternari» durant la Vespra. Tres apòstols, entre els quals hi ha sant Jaume, coincideixen a l’andador, al corredor inclinat, després d’haver accedit cadascun per una porta diferent de la basílica de santa Maria (la porta major, la porta de sant Agatàngel i la porta de la Resurrecció). En trobar-se, se saluden i canten. Aquest cant és «el Ternari».

Lletra completa:

Oh poder de l’alt imperi 
Senyor de tots los creats. 
Cert és aquest gran misteri 
ser ací tots ajustats.
De les parts de ací estranyes 
som venguts molt prestament 
passant viles i muntanyes
en menys temps de un moment.

(Els tres apòstols avancen uns passos i tornen a cantar:)

A gran goig sens improperi 
som ací en breu portats.
Cert és aquest gran misteri 
ser ací tots ajustats.
De les parts de ací estranyes 
som venguts molt prestament 
passant viles i muntanyes
en menys temps de un moment

Agraïm al Patronat del Misteri d'Elx que ens haja cedit la difusió del vídeo original allotjat en la pàgina https://www.misteridelx.com/vl/ perquè incloguem aquesta versió subtitulada a partir de la lletra publicada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (http://www.avl.gva.es/documents/31987...).