Els llibres dels V Premis Altea, presentats en públic

per P. Cano Server

Entre-veus

Els llibres dels V Premis Altea, presentats en públic
Els llibres dels V Premis Altea, presentats en públic

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Les obres guanyadores dels V Premis Altea es van presentar aquest dijous, a la Casa de Cultura d’Altea. Els títols premiats van ser donats a conéixer el darrer 19 de juny en una gala celebrada a la plaça de l’Aigua. Nascuts al 2017, els Premis Altea es consoliden com el certamen literari més important en la nostra llengua en terres del sud.

La presentació ha comptat amb la presència dels autors guanyadors i ha estat dirigida per Joan Borja –director de la Càtedra Enric Valor–, José Miguel Cortés –president de Caixa Altea, entitat patrocinadora– i Aurora Serrat –regidora de Cultura d’Altea. Tots ells han destacat l’honor que suposa formar part de l’organització d’un esdeveniment així, un projecte que creix any rere any i és ja una realitat consolidada. Però, sobretot, s’ha destacat la qualitat de les obres, en paraules de Joan Borja: «vibrant, impactant, trepidant...»

El premi de major dotació, Carmelina Sánchez Cutillas de Novel·la i prosa, va ser atorgat a la consagrada autora Elvira Cambrils amb Aire. Va ser decisió del jurat format per Joaquim Espinós (Universitat d’Alacant), Maribel Guardiola (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Ferran Garcia-Oliver (autor guanyador de l’anterior edició del Premi). La novel·la narra una història amb una escriptora com a protagonista que guiarà diferents veus femenines amb una visió de la vida des de perspectives molt diverses. Un relat de segones oportunitats o, simplement, de com la vida obliga de vegades a reconduir-la. La sororitat roman com a rerefons d’una història que es teixeix des de diferents angles amb una narració poètica com a tret distintiu de l’autora.

L’obra literària d’Elvira Cambrils ha estat mereixedora de diferents guardons al llarg de la seua trajectòria als quals ara s’afegeix el Carmelina Sánchez Cutillas

L’obra literària d’Elvira Cambrils ha estat mereixedora de diferents guardons al llarg de la seua trajectòria als quals ara s’afegeix el Carmelina Sánchez Cutillas. Per a l’autora, és un honor rebre un premi amb nom de dona, la mestra narradora que esperona a seguir l’aventura d’escriure. Aire ha suposat per a ella una història de les que demanen ser escrites. Una història i set personatges que la van abordar i l’han feta gaudir durant el procés de creació, segons Cambrils. Amb les dones d’Aire ha convertit un saló de bellesa –paradigma de la banalitat–, en un fòrum filosòfic. Dones que pensen en el temps que els ha tocat de viure i senten i reivindiquen plaers com ara la sexualitat o el dret a estimar lliurement. Una creació literària que ha fet feliç l’autora durant el procés, sensació i desig que vol encomanar als lectors.

Aila (2021)
Ignasi Garcia ha estat guionista d’un gran nombre de sèries televisives per a diferents cadenes i és guanyador d’un Premi Max, fet que garanteix una novel·la amb un ritme dinàmic i domini del suspens

L’altre premi de novel·la, en aquest cas l’Altea de Literatura Infantil i Juvenil, ha sigut decidit pel jurat integrat per Mari Àngels Francés (Universitat d’Alacant), Immaculada Cerdà (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Josep Escarré (guanyador de l’edició de 2020). Ignasi Garcia Barba n’és el guanyador amb la novel·la El bosc de les ombres, una història de misteri ambientada en un bosc que amaga màgics secrets i desconeguts personatges que provocaran inesperades sorpreses. Per a l’autor, amb un ingent bagatge dins del món de la dramatúrgia i els guions, aquesta és la seua segona novel·la. No debades, la trama mostra –com ell mateix explica–, la combinació del thriller i la novel·la d’aventures per crear una història de l’estil de la sèrie Stranger things. Els elements que remeten al llenguatge audiovisual són presents en tot moment, fins i tot en la presentació promocional en forma de booktrailer del mateix autor. Ignasi Garcia ha estat guionista d’un gran nombre de sèries televisives per a diferents cadenes i és guanyador d’un Premi Max, fet que garanteix una novel·la amb un ritme dinàmic i domini del suspens.

Aila (2021)

Però, si una cosa destaca l’autor és la intenció pedagògica o terapèutica de la seua obra amb l’objectiu de donar pautes als joves per a superar la mort d’un ésser estimat. Una història que va aparéixer en forma de conte quan ell tenia 16 anys i que ha anat trobant peces al llarg del camí que l’han portada a configurar-se com un puzle. Els referents al món fílmic són una constant per a Garcia Barba, qui considera que «amb una pel·lícula el ritme ve marcat, mentre que amb un llibre es marca un ritme íntim amb el lector».

Tot i que el Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació es va donar a conéixer també en la gala de juny, la seua publicació i presentació es portarà a terme per l’Institut Juan Gil Albert. L’obra guanyadora reflecteix una anàlisi profunda de Coral romput de Vicent Andrés Estellés i la seua relació amb Ovidi Montllor. El seu autor, el sabadellenc Jordi Bosch, és bibliotecari especialista en literatura infantil i juvenil i foment de la lectura. El Premi Altea, un premi del País Valencià, simbolitza per a ell «el retorn i homenatge als dos artistes a casa seua».

José Miguel Cortés, president de Caixa Altea, Elvira Cambrils, Aurora Serrat, regidora, Ignasi Garcia i Joan Borja
Un total de 161 obres hi van ser presentades, la major part al Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, seguit per l’Altea de Literatura Infantil i Juvenil i pel d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez

L’edició d’enguany ha superat la participació dels anys anteriors, mostra del reconeixement entre els escriptors que aquests premis han assolit des de la seua aparició al 2017. Un total de 161 obres hi van ser presentades, la major part al Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa, seguit per l’Altea de Literatura Infantil i Juvenil i pel d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez. Totes dues novel·les han estat publicades per Aila edicions i, pel que fa al Premi Carmelina Sánchez Cutillas, ha comptat amb el privilegi d’una portada obra del pintor Joan Navarro Ramon.

L’acte de presentació va comptar amb l’assistència de nombrós públic, entre ells algun autor premiat en edicions anteriors, que va ser obsequiat amb un exemplar de les novel·les guanyadores, fet poc habitual i rebut amb agraïment. Potser, com esmentava l’autora premiada, la deessa Fortuna ha intervingut en tota aquesta màgia literària o, tot plegat, i com deia el director de la Càtedra Enric Valor: «el destí li ha regalat a Altea un bell pessic de felicitat».