‘40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país: Catalunya Nord’

per Joana Serra

Assaig

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Aquest llibre ens permetrà acostar-nos al que és i ha estat Catalunya Nord en aquest període del 1981 al 2021.

Els autors, en el pròleg, ens situen en el context de l’inici del període :

«A Catalunya Nord, l’agricultura anava malament i trigava a operar la seva mutació. El turisme de massa ho arrabassava tot i el rerepaís així com un turisme més verd, més cultural i patrimonial, tenien mal a emergir. Els mals endèmics: atur, dificultats d'inserció pel jovent, envelliment de la població, instal·lació de poblacions al·logèniques i pèrdua continua de l'ús de la llengua, eren al seu zenit. Tanmateix, ves per on, unes iniciatives agosarades portades per una nova associació, Arrels, aplegant militants i defensors del català, es concretarien en una ràdio i una escola.»

la crònica dels esdeveniments que han marcat l’actualitat econòmica, cultural, social i política dels anys 1981 al 2021 en aquest petit territori.

El maig del 1981 naixia Ràdio Arrels, l’única ràdio associativa que emet 100 % en català a Catalunya Nord, i potser de les poques que és tan fidel a la llengua a la resta dels Països Catalans. El setembre del mateix any, s’obria l’escola immersiva Arrels. Avui, 40 anys després, les iniciatives han prosperat i les celebren amb un llibre memòria il·lustrant la petita i la gran actualitat d’aquest país que han compartit amb la seva gent: 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país: Catalunya Nord, redactat per la mateixa associació i coordinat per Eric Forcada. Es tracta de la crònica dels esdeveniments que han marcat l’actualitat econòmica, cultural, social i política dels anys 1981 al 2021 en aquest petit territori.

Cada any s’hi destaquen notícies de temàtiques diverses. Per exemple, en l’àmbit social i polític, la lluita contra l'extensió de la pedrera de Vingrau, o les mobilitzacions contra la THT/MAT; el relleu en el poder municipal o el llarg regne de la família Alduy a Perpinyà, l'elecció d’un batlle d’extrema dreta a l’ajuntament de Perpinyà, Louis Aliot. Pel que fa a l’economia, la reestructuració del mon vitícola, l’emergència de l’agricultura biològica, l’or blanc i les dificultats de la indústria de la neu.

Arrels (2021)

També s’hi tracten aspectes culturals, com la creació d’infraestructures com ara la Casa Musical, la Maternitat d’Elna, o l’ampliació dels museus de Ceret i Talteüll. O la creació de noves entitats com ara Aire Nou de Bao. La revifalla i la gesta dels grans clubs de rugbi, la USAP i els Dragons Catalans.

S’hi afegeixen també informacions sobre l’ús de la llengua que ha minvat, malgrat la desaparició progressiva de l’autoodi i un prestigi creixent del català, i la progressió del seu ensenyament. Un interès també creixent pel Principat de Catalunya i el seu futur.

El llibre ens invita de manera molt amena a reflexionar sobre el futur de Catalunya Nord. La clau, segons els autors, la tenen els nord-catalans amb la capacitat, o no, d’acollir tots els nouvinguts per construir un projecte comú. Un projecte engrescador, que aporti il·lusió, que sigui respectuós de les persones, de la terra, de la identitat, de la cultura, de la història, de la llengua.

El propòsit dels redactors és d’arribar a una aproximació de tot allò que ha tingut transcendència durant 40 anys

El propòsit dels redactors és d’arribar a una aproximació de tot allò que ha tingut transcendència durant 40 anys a través d’una actualitat que Ràdio Arrels ha anat seguint dia a dia amb els criteris d’objectivitat que la caracteritzen. Ràdio Arrels també ha anat recollint testimonis de l'actualitat d’aquests 40 anys al país. Per això es poden escoltar, a través de codis QR a cada pàgina del llibre, il·lustracions sonores i comentaris dels arxius d'aquesta ràdio.