Calonge, poble de llibres

per Juli Capilla

Entre-veus

Calonge Còmics
Calonge Còmics | © Sergi Martínez
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Ja fa unes quantes setmanes des que es va posar en marxa el booktown de Calonge, el «poble de llibres» de l’Empordà que ha volgut apostar per la cultura bibliòfila com a alternativa al turisme de platja. Oficialment, la inauguració de les set llibreries que integren el projecte es va produir el 10 de desembre passat. Encara és massa prompte, doncs, per a fer-ne balanç, però els llibreters i llibreteres es mostren optimistes. Si més no, de moment, i a l’espera d’una continuïtat basada en una concepció programàtica d’activitats desplegades durant tot l’any. No debades, el projecte va nàixer amb l’aval, el suport i la iniciativa de l’Ajuntament de Calonge. El consistori empordanès ha concedit avantatges fiscals i ha subvencionat les llibreries per tal de reformar els locals i proveir-les del mobiliari i la decoració necessàries.

és un poble molt proper a la mar de poc més de deu mil habitants que a l’estiu multiplica la seua població per deu

Calonge és un poble molt proper a la mar de poc més de deu mil habitants que a l’estiu multiplica la seua població per deu, amb una allau de turistes que es concentra, bàsicament, a Sant Antoni, llogarret costaner dependent del nucli principal. Aquesta massa de gent, de potencials lectores i lectors —almenys a priori—, ja és una garantia d’èxit. Però hi ha més raons que expliquen la ubicació geogràfica de la «primera booktown de Catalunya» precisament en aquesta petita població empordanesa.

Per entendre per què ha estat Calonge el poble que ha impulsat aquesta booktown, cal tindre en compte que Catalunya té un dels índexs de lectura més alts de l’Estat. I les comarques gironines —amb l’Empordà al capdavant— aglutinen, des de fa anys, la major concentració de fires de llibres de Catalunya. Besalú, Bellcaire, Palamós, la Bisbal, Figueres, Medinyà... són localitats que organitzen fires alternatives de llibres, basades en el consum de proximitat i les editorials i les llibreries independents. Com també l’Escala, que al març celebrarà la quarta edició de la seua Vila del Llibre —que, per cert, estarà dedicada al País Valencià.

Libelista | © Mercé Climent

De fet, la de l’Escala forma part de la xarxa de Viles del Llibre que organitzen des de l’any 2008 el promotor cultural Enric Bono i el seu equip, amb una presència significativa arreu del Principat: Bellprat, Montblanc, la Pobla de Segur, Cervera, Sitges, Piera... i amb una ampliació que va in crescendo. Enguany, s’hi sumarà Cabrils, al Maresme, i fins i tot de fora de Catalunya, amb la incorporació a la xarxa de Manacor. Les Viles del Llibre han estat —i són encara— capdavanteres en aquest àmbit, un precedent i un esperó que ha fet possible Calonge, perquè responen a un model de fira basat en el desenvolupament rural de petites o mitjanes localitats, de caràcter integrador i solidari, de proximitat i independent, alternatiu i respectuós amb el medi ambient, sostenible i permanent durant tot l’any.

Les viles del llibre s’inspiren, tot cal dir-ho, en un model que va nàixer a finals de la dècada dels anys seixanta al País de Gal·les, amb la creació el 1963 al poblet de Hay-on-Wye de la primera booktown del món. Una iniciativa que s’ha escampat per diversos països europeus, els Estats Units i fins i tot Austràlia. Algunes de les booktown o villages du livre més destacades fora del nostre àmbit lingüístic són les de Béchere (Bretanya, 1987), Montoliu (Occitània, 1989), Archer City (Texas, EUA, 1990) o Urueña (Castella-Lleó, 2007).

Llibooks | © Mercé Climent

L’aportació de Calonge

La booktown de Calonge està integrada per set llibreries de característiques diferenciades. N’hi ha dues de generalistes, Libelista i Rals Llibres. I cinc de més específiques: Llibooks, La Viatgeria, Calonge Còmics, Orient i Cocollona. Són set llibreries que, dins de l’especificitat de cadascuna, atenen tant la novetat com el fons editorial. I que van a la una, és a dir, que des del primer moment van tenir clar que es tracta d’un projecte col·lectiu i integrat, una mena de clúster que necessita atraure un públic que va molt més enllà de l’àmbit comarcal, que té una veritable vocació de reclam i d’alternativa al turisme de sol i platja, que és a tocar, a només tres quilòmetres de distància del poble de Calonge. De fet, en poques setmanes ja han constatat que ve molta gent de fora, sobretot de Barcelona, però també d’altres comarques catalanes, de tot l’Estat i fins i tot d’altres països. En aquest sentit, tant les llibreries com el consistori tenien clar que Calonge ara és una booktown i que, per tant, transcendeix l’àmbit estrictament nacional. Per això, a més de llibres en català, se’n poden trobar en espanyol, i també en anglès, francès, alemany i italià, principalment.

Concollona | © Mercé Climent

Una aposta de vida

Un altre fet diferencial de la booktown empordanesa se sustenta en el component humà. Ja hem comentat que la filosofia que inspira aquestes llibreries és clarament vocacional, alternativa i solidària. Una manera de pensar el llibre que s’escapa de les cadenes, les plataformes i els grans grups editorials, i que recolza i aposta fermament per l’edició independent i de proximitat. Les persones que integren el projecte del mostrador estant —aço és, les llibreteres i els llibreters—, són gent molt sensible al llibre i a la cultura, autèntics professionals que s’hi han arriscat, que fins i tot han posat un punt i a banda a les seues vides i han decidit de vindre-se’n a Calonge i muntar-hi una llibreria i un negoci propis. Com ara Belén Vieyra, argentina d’origen i escriptora, que està al front de la llibreria Libelista, una plataforma digital amb més de cent seixanta llibreries independents a tot l’Estat espanyol que ha decidit implantar-se físicament a Calonge. «Jo vaig deixar el meu treball i la meva vida a Madrid i me’n vaig venir aquí. Volia canviar de vida a la ciutat per la vida del poble.» Libelista està ubicada en una antiga teteria, Sa Pubilla, i en el mateix edifici on hi ha la llibreria —ens conta Belén— viu Sofia Noguera, la traductora del darrer premi Nobel de Literatura, Abdulrazak Gurnah. Libelista Calonge (Plaça Major, 4) és una llibreria generalista que, a més de les novetats més immediates, atén especialment el llibre polític i de pensament.

Orient | © Mercé Climent

Meritxell Ral també ha apostat per Calonge. «Jo soc de Barcelona, però en assabentar-me del projecte llençat per l’Ajuntament, vaig fer la meva proposta de llibreria a través de la xarxa. Havia treballat com a llibretera per a altres llibreries i necessitava el meu espai». Ral Llibres és una llibreria generalista que dona importància a la il·lustració, amb un èmfasi en la narrativa i el llibre infantil en català —i en altres llengües també—, i ocupa un baix al carrer Major número 13, on abans hi havia una merceria.

En el mateix carrer Major, núm. 27, hi ha la llibreria Calonge Còmics. Sergi Martínez n’és el llibreter: «Jo tenia un projecte de llibreria per a Vilanova i la Geltrú, però els números que em sortien eren molt ajustats. Quan vaig veure que darrere de la booktown de Calonge l’Ajuntament hi havia previst un pla cultural, seriós i amb afany de continuïtat, no vaig dubtar gens a presentar-m’hi. Per mi ha estat un canvi de vida radical. Després de dedicar-me a la delineació arquitectònica i a temes de música i culturals, la llibreria ha estat com acomplir el meu somni». Calonge Còmics està especialitzada en còmic, novel·la gràfica i manga, i té també jocs de taula. Tot plegat des d’una perspectiva cultural. La llibreria ocupa un edifici emblemàtic de l’any 1669, el propietari del qual va ser en Pere Caner, «reconegut mestre, estudiós i fill predilecte de Calonge».

Rals Llibres | © Mercé Climent

La gironina Cristina Vilà i el barceloní Xavier Bastús regenten La Viatgeria, ubicada al carrer Rutlla numero 12. «Nosaltres tenim una agència de viatges online a Barcelona, i en veure que Calonge buscava llibreters, vam pensar que necessitàvem recuperar el contacte directe amb la gent, i vam presentar-hi el projecte. La nostra llibreria està especialitzada en un tipus de viatges molt concret, sostenible, respectuós amb el medi ambient, amb els llocs i amb la gent autòctona amb qui ens trobem en cada viatge. Treballem amb les petites empreses turístiques dels països que visitem. Els nostres llibres incideixen en el concepte de turisme literari, que funciona molt bé a França i Anglaterra, per exemple.»

Tot just al costat, al número 10 del carrer Rutlla, hi ha Llibooks, la llibreria d’Eva Salmoral. «Jo ja tenia una llibreria a Sant Feliu de Guíxols, especialitzada en infantil i juvenil també, i quan va sortir la proposta de l’Ajuntament de Vila del Llibre vaig voler participar-hi perquè em semblava un projecte molt interessant, de col·laboració amb altres companys. Oferim llibres infantils i juvenils, àlbums il·lustrats, fets també per a adults, i algunes joguines educatives.» Salmoral manté dues llibreries, la de Sant Feliu i ara aquesta de Calonge. «Tinc passió pel llibre infantil i juvenil. Els devoro tots!», ens assegura amb un somriure juganer que busca deliberadament la nostra complicitat.

La Viatgeria | © Mercé Climent

Al número 6 del mateix carrer, hi ha dues llibreries més, Orient i Cocollona. Orient és una iniciativa de Xavier Serra, però ens atén amablement Lídia Lobato, que és del mateix poble de Calonge. «Xavier és geòleg i ha viatjat molt per Egipte i Àsia. La llibreria està especialitzada en el món oriental. Tenim llibres sobre les religions del món, de pensament, espiritualitat, novel·la, poesia, història... tot enfocat des de la perspectiva del món oriental.» I tot just al costat, al mateix número 6, hi ha la llibreria Cocollona, que porta Thomas Dufrene, qui la defineix explícitament «com una llibreria esotèrica, sobre màgia, espiritualitat i lectura del tarot». Dufrene, francès resident a Catalunya des de fa un parell d’anys, no va dubtar ni un moment a presentar el seu projecte de llibreria: «Abans treballava en una empresa de telefonia com a operador. Era un treball que no m’agradava gens. Mentrestant, buscava per Internet com muntar una llibreria i vaig trobar la convocatòria de Calonge. M’hi vaig presentar de seguida». Dufrene té pensat de muntar cursos d’astrologia i de tarot a la primavera. Les llibreries Cocollona i Orient són espais oberts a l’autoconeixement i a l’espiritualitat.

© Mercé Climent

Un model de futur per al llibre

Fet i fet, «Calonge, poble de llibres» és una iniciativa que s’entén en el context d’una comarca, d’un territori i d’un país especialment sensible al món del llibre. Que aposta per una economia sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Que sap que la seva és una alternativa necessària, diferent del turisme concentrat, estacional i de masses que fa dècades que fa aigües, justament al costat de la mar. Calonge i l’Empordà respiren llibres i literatura, natura i paisatge, terra i paraula. No debades, és el territori originari d’alguns escriptors i artistes il·lustres —com ara Josep Pla, de Palafrugell; Caterina Albert, de l’Escala, i Salvador Dalí, de Figueres— o el d’altres noms també insignes que s’hi van traslladar per viure amb tranquil·litat —entre llibres—, com és el cas de Mercè Rodoreda, que en tornar de l’exili, va viure la darrera etapa de la seua vida a Romanyà de la Selva.

Les booktown, les viles del llibre, les fires de llibre independent i els festivals literaris temàtics van a més. Constitueixen un contrapès al model monopolitzat pels grups editorials poderosos. Una vàlvula d’oxigen per a les editorials petites. Una alternativa factible i d’èxit que ja comença a rodar també per terres valencianes, on es van celebrar l’any passat dues fires d’editorials independents, a la Marina de València i al Monestir de Simat de la Valldigna. Tant de bo que les booktown o viles del llibre s’escampen arreu de les nostres terres, i que ens arriben també de manera esponerosa i decidida al País Valencià, tan assedegats com estem de llibres, de cultura i d’una altra forma de vida.