Gandia, 3 de març: Colguen les gents ab alegria festes

per Blanca Garcia-Oliver

La roda del temps

Ausias March
Ausias March | © Pere Huerta
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Els passats dies 3, 4 i 5 de març se celebrà a Gandia el 3 de March, una festa en commemoració de la mort del gran poeta del segle XV, Ausias Marc. Enguany, ha arribat a la tercera edició amb moltes novetats i una programació «moderna i transformadora». Tot gràcies a l’estreta col·laboració entre l’associació literària Saforíssims, l’Ajuntament de Gandia i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

L’objectiu principal del 3 de March és fer arribar l’obra d’Ausias Marc a tots aquells que la desconeixen, especialment als joves. Per això, es va encetar la festa amb el llançament de «La vida impossible», una cançó del grup Prozak Soup inspirada en la vida i obra del poeta. El videoclip, com molts videoclips de Prozak, està fet per provocar el públic. Segons Joan Deusa, el coordinador del 3 de March i membre de Saforíssims, l’estil de Prozak és trencador i irreverent, no pretén construir un objecte còmode, sinó un sacseig, un crit a l’oient. És precisament això el que pot interessar els joves, el tema s’acosta a Marc d’una forma distinta i inèdita fins ara, barrejant versos i miniatures medievals amb crits d’estil hardcore i sons electrònics.

El dijous 3, es va inaugurar, també, l’exposició fotogràfica de Pere Huerta, Cants de Mort, a la sala Tossal de Gandia, plena de públic expectant. En efecte, és un treball inspirat en el grup de sis poemes d’Ausias Marc que la tradició literària ha etiquetat com a «Cants de Mort». Pere Huerta recrea i recorre des d’una òptica actual —ara amb fotografia en blanc i negre, molt suggestives, i adés amb fotografies en color— els espais per on segurament va passejar el nostre poeta més universal.

L'exposició Cants de mort, de Pere Huerta. | © Natxo Francés

El divendres 4 la celebració continuava en la Casa de la Marquesa amb l’escriptor i historiador Ferran Garcia-Oliver, que ens va fer una conferència sobre «Les dones d’Ausias Marc». Tractà demostrar el paral·lelisme que hi ha entre les poesies de Marc i les notícies que tenim sobre la seua biografia. Això significa que és possible explicar l’obra des de la biografia? En absolut, però, segons l’historiador, ajuda a entendre-la millor. Es va posar l’èmfasi en la lectura dels «Cants de Mort», els quals guarden similituds amb les clàusules testamentàries del poeta. Així, si en els versos demana un retrobament amb l’amada en el moment del judici final, en el testament reclamava que Joana Escorna fos traslladada del monestir de Sant Jeroni de Cotalba al vas dels Marc.

E lo meu cos, ans que la vida fine,
sobre lo seu abraçat vull que jaga.
Ferí’ls amor de no curable plaga;
separà’ls mort: dret és que ella els veïne.
Lo jorn del Jui, quan pendrem carn e ossos,
mescladament partirem nostres cossos.
 
Evocant Ausias Marc al carrer Major de Gandia, on va ser el palau dels Marc. | © Natxo Francés

El dissabte va ser el dia més mogut. A migdia, tot i que l’oratge no ens va acompanyar, Saforíssims muntà una lectura de poemes de Marc al carrer. Davant el que fou el casal dels Marc, al carrer Major, es va formar un bon rogle de gent disposada a escoltar els versos del poeta. Poc després, ens aplegàrem fins a la Biblioteca Central, on hi havia la presentació del poemari Els angles del vent de Max Codinach, el guanyador del premi Salvador Iborra de Poesia Jove de l’AELC, amb la participació de la poeta Laia Malo i la vicepresidenta de l’AELC PV, Teresa Pascual. Per tancar el matí, tingué lloc una demostració pública, a la plaça de l’Ajuntament, de la preparació d’una cassola d’arròs al forn, amb l’espectacle «Bullirà el mar com cassola en forn». Vam dinar de la millor manera possible, mirant la Seu de Gandia i amb un bon plat d’arròs presumptament ausiasmarquià!

Josep Lluís Roig en la recitació de versos. | © Natxo Francés

Finalment, la festa del 3 de March, va concloure amb el Desori Subversiu vol.2, un recital de poesia jove acompanyat de música electrònica. Hi van actuar el grup d’electrovers JANSKY i els finalistes del premi Salvador Iborra de Poesia Jove de l’AELC. I és que, com bé va comentar Maria Josep Escrivà, poeta i membre de Saforíssims, encara que puga semblar un fet sense importància, hem aconseguit que, per primera vegada en quatre anys, els poetes finalistes d’aquest certamen vinguen a Gandia, al País Valencià, de la mateixa manera que havien participat en diferents actes a les Illes o al Principat. És, sens dubte, símptoma de salut lingüística i literària que esperem que es normalitze i es puga repetir cada any.

Aleix Pasqual, com finalista del Premi Salvador Iborra de Poesia Jove | © Natxo Francés