Un llibre sobre les classes mitjanes valencianes alerta de l'increment de la desigualtat

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Un llibre sobre les classes mitjanes valencianes alerta de l'increment de la desigualtat
Un llibre sobre les classes mitjanes valencianes alerta de l'increment de la desigualtat
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar la primera monografia sobre les classes mitjanes valencianes, titulada Camins d’incertesa i frustració. Les classes mitjanes valencianes (2004-2018) del sociòleg de la Universitat de València Rafael Castelló-Cogollos. En el llibre, a partir de diferents enquestes i dades quantitatives, es realitza una anàlisi exhaustiva de l'evolució de les posicions de classe social i, en concret, de les classes mitjanes valencianes durant el període la crisi econòmica. El llibre és el número 8 de la col·lecció Descobrim, dirigida per Antonio Ariño. El disseny de col·lecció és de l’editor Jaume Ortolà i el de la coberta del dissenyador Eugenio Simó.

Un període de dificultat

Els resultats de les enquestes indiquen que les classes mitjanes valencianes han viscut un període de dificultat que a la resta de l'Estat espanyol s'ha viscut de forma diferent. Encara que la seua dimensió no s'ha reduït, la composició ha canviat. Les classes mitjanes valencianes s'han polaritzat internament, de manera que ara estan menys cohesionades. En eixe camí, han viscut un empobriment i una experiència de mobilitat descendent així com un acostament a les classes baixes. Les seues rendes del treball s'han reduït i ara calen més ingressos de capital per mantindre's en la posició. Això configura un escenari en què les classes mitjanes valencianes han vist com les relacions de mercat han fet més difícil el manteniment de les seues condicions de vida. El procés general de retallades dels pressupostos i contractacions públiques tenen un impacte negatiu molt especial sobre les classes mitjanes que, a més a més, en el cas valencià s'agreuja molt pels dèficits de finançament públic per part dels governs centrals.

Amb Camins d’incertesa i frustració es pot comprovar com les classes mitjanes valencianes, a diferència de les de la resta de territoris de l'estat, han estat especialment perjudicades tant pels processos predistributius, resultat dels mecanismes del mercat, com pels distributius, efecte del funcionament de l'Estat. La societat valenciana, doncs, es troba en una cruïlla pel que fa al seu model econòmic i també respecte del finançament autonòmic, ja que un finançament just podria tenir efectes correctors.

Rafael Castelló-Cogollos i les identitats col·lectives territorials

Rafael Castelló-Cogollos (Carcaixent, Ribera Alta, 1964) és professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social i director del Servei de Llengües i Política Lingüística de la Universitat de València. Imparteix docència sobre tècniques quantitatives d’investigació social i sobre l’estructura social del País Valencià. És llicenciat en Economia (1986) i doctor en Sociologia (1999). Les seues investigacions se centren en les identitats col·lectives territorials i les pràctiques lingüístiques, en la sociologia de la participació política i social i en l’estructura social de les desigualtats.

Ha publicat en múltiples obres col·lectives sobre aquestes qüestions, i també articles d’investigació en Revista Española de Investigaciones Sociológicas, Catalan Journal of Communication and Cultural Studies, Arxius de Ciències Socials, Debats i Revista Española de Sociología, entre altres. Ha format part d’equips d’investigació en projectes de R+D+i finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació sobre la precarietat vital i les respostes socials emergents a les crisis.