IX Jornades Literatura, Territori i Educació a Dénia: Dones, literatura i territori. Homenatge a l'escriptora Maria Ibars

per P. Cano Server

Entre-veus

La ruta urbana va fer el recorregut des del port al castell, acompanyats de personatges del s. XIX
La ruta urbana va fer el recorregut des del port al castell, acompanyats de personatges del s. XIX
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Des de fa deu anys, els membres del projecte Geografies literàries 3.0 treballen per a donar a conéixer experiències, pràctiques docents i projectes que vinculen la literatura amb el territori. Enguany, les jornades han tingut lloc a Dénia i han tractat la temàtica femenina dins d’aquest àmbit. Com no podia ser d’una altra manera en la capital de la Marina Alta, les jornades han retut homenatge a la mestra i escriptora Maria Ibars.

Passejar la literatura o llegir la terra podria ser la intenció d’aquest projecte integrat per membres de la Facultat de Magisteri i de la Facultat de Filologia i Comunicació de la UV, que interaccionen amb universitats de la Xarxa Vives (la UVIC, la UB, la URV, la UA, la UIB i Florida Universitària), a més de docents de secundària.

Ruta «vora mar» de les Rotes al port. Aquest trajecte forma part de l’oferta turística i cultural de Dénia

A les sessions inaugurals de les Jornades van oferir bona mostra de la figura de Maria Ibars l’escriptor Carles Mulet i la professora Carmé Agulló de la UV, que es va centrar en la trajectòria com a mestra. Aquesta part, va estar moderada per Llorenç Soldevila, de la UVIC, autor de la pàgina Endrets i els volums sobre Geografia literària dels Països Catalans.

Silvia Quinteiro, de la Universidade do Algarve, parlava sobre l’assignatura de Turisme literari que forma part dels estudis de Turisme.

Més enllà de les nostres fronteres lingüístiques, la professora de la Universidade do Algarve va transmetre magistralment la visió del turisme literari que, en algunes facultats de turisme, està constituïda com a matèria. Estellés o M. Antònia Salvà van ser els referents per recórrer València i Llucmajor de la mà de Jordi Oviedo (Florida universitària) i Tomàs Vibot.

Tomàs Vibot va prendre uns versos de M. Antònia Salvà «Vols ser mongeta?, un ‘no’ fou ma contesta» per a fer un passeig que vincula el feminisme al paisatge de Llucmajor.

Des de tots els territoris i tots els vessants es va poder comprovar el ressò de les figures femenines que, tot i que minoritàries, han participat en diverses etapes en ben bé tots els camps. Així ho mostrava la intervenció de Carme Oriol (URV) sobre Palmira Jaquetti i la seua relació amb la literatura popular.

L’especialista en literatura i etnopoètica Carme Oriol (URV) va parlar sobre la «Influència de la literatura popular en l’obra poètica de Palmira Jaquetti».

L’aplicació d’aquests aprenentatges i d’alguns altres més, donen com a resultat la pràctica que els docents porten a terme en les aules però, sobretot, fora d’elles. Així, vam tindre exemples de comunicacions sobre experiències molt variades i que recorrien nuclis urbans i rurals de nord a sud, des de Tarragona, Premià de Mar, Gandia, Fortaleny, Tàrrega, Altea, Callosa d’en Sarrià, Dénia, Pego o el barranc de Carraixet. La importància i el que compta, com es destacava, és canviar l’espai mental i que tots els indrets puguen acabar pensant-se des del seu lligam literari. I també poder anar més enllà de la literatura en un sentit estricte i crear aquests vincles des de la música o l’etnopoètica.

La ruta urbana va comptar amb moments teatralitzats còmics.

No seria però la millor manera en parlar de literatura lligada al paisatge abordar-ho únicament des del marc teòric. És per això que les jornades van comptar amb dues rutes pels espais deniers. La primera, dramatitzada i protagonitzada per personatges amb influència en el moment de d’esplendor comercial de la pansa, com ara el marqués de Campos o el comerciant xabienc José A. Bolufer. Amb ells, els més de cent assistents a les Jornades van recórrer les zones d’expansió urbana mes d’un segle enrere, així com les construccions que el conreu de la pansa i el seu comerç van generar. També amb les seues explicacions, es va ascendir a les restes del majestuós castell. La segona ruta, amb el nom de «Maria Ibars i Dénia», va transcórrer vora mar. Es van poder visitar així espais de la memòria on s’han fet presents els versos de l’autora i, fins i tot, s’han inserit en el paisatge. De les Rotes al port es troba Penyamar, la casa on va ser escrit el recull de poemes que porta el nom de la residècia i refugi de l’escriptora i tants altres versos, sempre a l’ombra del Montgó. Aquest passeig va permetre conéixer espais com ara el Cementeri dels Anglesos i observar encara costums mariners i gastronòmics d’un lloc que manté i es debat entre l’arrelament a la tradició i el «progrés» de la construcció voraç.

Els participants en les jornades van rebre com a regal el poemari Penyamar de Maria Ibars amb altres obres i una mostra de panses de la Marina.

Dies de rutes i lletres que es complementaven amb nits de teatre i dansa. Així, sense abandonar els referents femenins, es va poder assistir a la representació   d’@Rita_Trobador d’Esclafit teatre amb una magistral interpretació per part de Roo Castillo i Joan Nave. I, a l’ombra del castell en aquest cas, Marea Danza, amb l’espectacle Roda.

Sobretaula musical a l’IES Maria Ibars amb els poemes de l’escriptora que Jaume Ginestar ha musicat.

Aquestes IX Jornades de Geografies literàries han mostrat, sens dubte, l’evolució del projecte i l’interés que desperta any rere any i que es fa palés amb les intervencions dels ponents, professors i alumnat, que dediquen cada vegada més la seua pràctica i treball a la innovació en l’aplicació de rutes i experiències diverses que s’hi relacionen. El coordinador de tot aquest entramat, ha estat una vegada més Alexandre Bataller (UV), que ha comptat amb els membres del comité organitzador i científic (UB, UA, URV, UIB) i la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Ajuntament de Dénia, l’IES Maria Ibars i l’Istitut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta. Just al centre de secundària, va tindre lloc el dinar d’acomiadament amb un menú immillorable dins del context de les referències a la cultura deniera que retratava l’escriptora protagonista en les seues obres, les coques de la Marina. Un dinar amb fons musical amb un recital musicopoètic de poemes de Maria Ibars a càrrec de Jaume Ginestar.

La cloenda dels col·loquis es va portar a terme amb una taula redona amb tres escriptores arrelades al territori, Roser Cabrera, Elvira Cambrils i Pepa Guardiola, amb Joan Borja com a moderador.

Potser va ser el final dels actes acadèmics, la taula redona, la que millor va il·lustrar el present del títol de Dones, literatura i territori. Elvira Cambrils, Pepa Guardiola i Roser Cabrera, tres dones que han escrit la seua obra, narrativa o d’investigació, just a l’ombra o al recer del Montgó. Tres senyores i un senyor, ja que la conversa va ser conduïda per la paraula sempre justa de Joan Borja. La paraula en femení, qui sap si guiada pel record de l’escriptora homenatjada, tancava amb una entranyable tertúlia la prova, el testimoni, que la veu de dona arrelada a la terra conforma al llarg del temps i el territori una peça essencial en la transmissió cultural dels pobles.

Durant la ruta de diumenge, de les Rotes al port, es van poder llegir els poemes de l’autora que formen part del paisatge del trajecte.