Dos nous volums aborden la llengua i la literatura de Joan Fuster

Els autors s’interessen per la visió de l’intel·lectual sobre la literatura clàssica i la contemporània

per DLV

InfoLlibres

L'historiador Antoni Furió, acompanyat pel comissari de l'Any Fuster a Catalunya, Enric Sòria, i per l'editor Joan Cornudella  | © ACN
L'historiador Antoni Furió, acompanyat pel comissari de l'Any Fuster a Catalunya, Enric Sòria, i per l'editor Joan Cornudella | © ACN
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

L’historiador Antoni Furió i l’escriptor Josep Palàcios publicaran a principis de juliol nous volums sobre l’obra de Joan Fuster (Sueca, País Valencià, 1922-1992). Es tracta de Llengua i literatura, I: dels orígens a la renaixença i Llengua i literatura, II: època contemporània(Edicions 62). Les obres veuen la llum coincidint amb la commemoració dels 100 anys del naixement de l’intel·lectual en una coedició amb la Universitat de València i la Institució Alfons el Magnànim. Es tracta dels volums quart i cinqué, que s’afegeixen als ja publicats, que recullen l’obra completa de Fuster amb estudis acadèmics. Aborden tot allò que l’autor va publicar sobre la literatura catalana clàssica del segle XX i la més contemporània.

Segons han explicat, el primer treball s'obri amb el resum històric de la poesia catalana que Fuster va publicar el 1956 i recull tots els seus estudis d'història literària sobre clàssics.

Pel que fa al segon, s’inicia amb el gran esforç de síntesi i de modernització de la crítica literària que va suposar el tractat de Literatura catalana contemporània (1972) i a continuació inclou els pròlegs de Fuster a les edicions de l’obra de Joan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Josep Pla i Vicent Andrés Estellés o altres estudis sobre la literatura del segle XX.

«Fuster va ser un estudiós de la literatura catalana, de la història social de la llengua i cultura catalanes de l’Edat Mitjana fins a la seua contemporaneïtat. Es va interessar també pels autors de la seua generació. Així, en aquests dos volums trobem el Fuster historiador i crític literari en una altra dimensió dins la figura polièdrica que representa», ha subratllat Furió, catedràtic d’Història Medieval a la UV.

En roda de premsa, Furió ha explicat que els volums s’han plantejat perquè es «puguen llegir». «No hem fet arqueologia de Fuster. El lector normal pot llegir directament sense necessitat d’orientacions o complementacions», ha concretat. L’historiador ha dit que cada volum presenta un «aparell crític» i aporta continguts «complementaris» com ara pròlegs.

Furió ha manifestat que han provat de contextualitzar la filosofia de cada article i cada llibre. Per això s’ha aportat correspondència i el lector pot entendre millor els treballs sabent quin encàrrec va rebre, amb quins contractes i quines liquidacions. «Tot allò que creiem que pot aportar un valor afegit», ha destacat.

Els volums, que recullen bona part del que Fuster va publicar sobre literatura catalana, presenta «allò que pensava Fuster sense manies i de forma aguda».

L’historiador ha reivindicat Fuster com «un home de lletres», i ha recordat que molts dels seus treballs tenien origen en articles publicats a la premsa diària. «Les columnes d’opinió no són només textos per guanyar-se la vida. Eren susceptibles de transcendir l’anècdota per la qual s’havien concebut i ser traduïts en llibres», ha explicat.

Els dos nous volums que es publiquen el 6 de juliol són el quart i el cinqué sobre l’obra completa de Fuster. El 2002 es va iniciar la sèrie obra completa amb el primer, segon i tercer volum. De cara al 2023, Edicions 62 preveu publicar els volums sisé i seté. El sisé tractarà la política i la ideologia de Fuster mentre que el seté tractarà els viatges i la vessant costumista.