‘Aire’ per a les Trobades de Clubs de Lectura a la Ribera del Xúquer: Zona Llibre, Zona lliure

per Teresa Gomis Baixauli

Entre-veus

Església i convent de la Santa Creu, Llombai
Església i convent de la Santa Creu, Llombai
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La vesprada-nit del divendres 1 de juliol va tindre lloc a Llombai la trobada anual de clubs de lectura Zona Llibre Zona Lliure, impulsada per les biblioteques de Sollana, Corbera, Guadassuar, Polinyà del Xúquer, Almussafes i Llombai i amb la participació també dels clubs de Benimodo i Alginet, a més de lectores d’Algemesí i Alfarp... En fi, que moltes persones de pobles riberencs ens trobàrem per a celebrar la lectura d’Aire, d’Elvira Cambrils, Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de novel·la i prosa creativa d’Altea 2021

Claustre del Convent de la Santa Creu, seu de la XI trobada Zona Llibre

Elvira Cambrils, que com no podia ser d’altra manera, ens hi va acompanyar, va voler començar la seua intervenció lamentant la imatge apareguda als mitjans de comunicació de les companyes dels grans mandataris internacionals, perpetuant un rol que no ajuda en l’agenda feminista i que més bé destorba l’anhel de la meitat de la població de no ser objecte sinó subjecte d’acció i decisió: un anhel patent en el sentir dels personatges d’Aire.

L’escriptora de Pego va conversar sobre la seua última novel·la amb el vora centenar de persones que acudírem al Claustre del Convent de la Santa Creu, per apropar-nos el procés de creació i les idees de les que va nàixer la novel·la; una novel·la per la qual transcorren una sèrie de personatges en l’escenari socialment banalizat que és una perruqueria però que, en Aire es converteix en un àgora, un espai lliure per a l’expressió, on sonen grans veus del pensament guiades per la Diòtima en què es converteix el personatge de Feli, l’escriptora i professora de filosofia.

Elvira Cambrils acompanyada per José Forés, alcalde de Llombai, i Rosa Marín, coordinadora de clubs de lectura

La sessió va ser coordinada per Rosa Marín i Carme Navarro. Prèviament a la trobada, s’havia proposat a lectores i lectors que enviaren fotografies llegint la novel·la als escenaris on transcorre l’acció: una perruqueria, una cafeteria i la platja. Desenes d’estes imatges van ser emprades per a ambientar l’espai de la trobada.

Al llarg de la passada primavera tots els clubs de lectura havien programat la novel·la protagonista (cal agrair les facilitats que ens va oferir la biblioteca d’Altea) i moltes de les persones participants dels clubs als pobles van acudir al preciós escenari que la Biblioteca i l’Ajuntament de Llombai havien preparat per a compartir la lectura. A més a més, ens van convidar a una visita per l’església i el Museu Borja abans de la trobada, i amb tot això, la última sessió abans de l’estiu es va convertir en un acte literari-festiu.

Imatges al·lusives a la novel·la Aire decorant l’escenari de la trobada

La trobada de clubs de lectura té la seua gènesi en la trobada realitzada per Polinyà i Corbera en l’any 2012. Va ser en 2016, en impulsar-se la primera edició de Zona Llibre, quan es va introduir la trobada com una activitat rotatòria entre els diversos municipis que conformen el projecte. Des d’aquell moment grans títols de la literatura valenciana actual han sigut protagonistes d’estes trobades: El retorn de l’Hongarés, d’Anna Moner, El temps de cada cosa, de Raquel Ricart, Si ha nevat, de Paco Esteve, Gegants de gel, de Joan Benesiu, Tota la veritat, de Núria Cadenes i Dones d’aigua, homes de fang, de Toni Cucarella.

Zona Llibre Zona lliure té per objectiu la promoció de la literatura valenciana i la visibilització del foment de la lectura als pobles. Tracta d’apropar la literatura de casa nostra al seu públic natural i té diverses línies d’activitats per a les diferents franges d’edats: escape-rooms, concurs de booktrailers, visites d’escriptores… El projecte compta amb una ajuda de la Diputació de València i va ser reconegut per la Fundació Bromera en el seu premi d’experiències de foment lector a l’any 2017.

Els clubs de lectura són una eina excel·lent per a fomentar el gaudi de la bona literatura, perquè a la conversa amable i tranquil·la dels clubs naix l’expressió de preocupacions tant íntimes com socials, la reflexió, el debat, l’intercanvi d’idees amb altres participants… I amb tot això s’enriqueix l’experiència lectora.

Elvira Cambrils amb professionals de les biblioteques i coordinadores dels clubs

Les biblioteques, el servei cultural bàsic dels pobles, ofereixen clubs i trobades també en altres comarques: el passat 21 de juny va tindre lloc la de la Safor-Valldigna a la Biblioteca Tamarit d’Oliva, on s’aplegaren els clubs de Miramar, Potries, Bellreguard, Tavernes i Oliva, per a compartir la lectura d’Aire, amb la presència també d’Elvira Cambrils.

La propera tardor, el 26 de novembre serà el torn de la Marina Alta, on les biblioteques de Gata de Gorgos, Pedreguer, Beniarbeig, Teulada, Ondara, Orba, Xàbia, Benissa i Poble Nou, preparen la trobada d’El judici de l’aigua, amb la presència del seu autor Juan Francisco Ferrandiz al poble de Beniarbeig.

També hi han hagut altres experiències, com la de Marines al Camp de Túria; o les que cada any es celebren a la Fira del Llibre de València i que conviden a tots els clubs de lectura d’arreu del territori.

I segur que moltes altres comarques impulsen trobades de clubs sempre amb una atmosfera de germanor i amor per la literatura.

En la trobada de Llombai, vam seguir la bona tradició d’acabar sopant, per arrodonir una experiència lectora molt encertada. La resposta de públic lector de literatura valenciana ens anima a seguir.

Per moltes més trobades!