País Valencià, Catalunya i Balears s’alien per donar a conéixer els seus respectius autors als altres territoris

«Lletres compartides» inclou sessions informatives per bibliotecaris i docents, visites d’autors i clubs de lectura

per DLV

InfoLlibres

Carme Castells (directora de Mallorca Literària), Izaskun Arretxe (directora de l'ILC), Verònica Cantó (presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Pere Gomila (membre el Consell Insular de Menorca), a la seu de l'ILC | EP
Carme Castells (directora de Mallorca Literària), Izaskun Arretxe (directora de l'ILC), Verònica Cantó (presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Pere Gomila (membre el Consell Insular de Menorca), a la seu de l'ILC | EP
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El País Valencià, Catalunya i les Illes Balears, mitjançant l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), la Fundació Mallorca Literària i el Consell Insular de Menorca, han presentat aquest dijous a Barcelona el programa «Lletres compartides». La iniciativa, que té l’objectiu d’acostar respectivament els seus autors als altres territoris del domini lingüístic, inclou sessions informatives per a bibliotecaris, docents i programadors –amb una tria de 10 noms de cada territori-, visites dels autors i clubs de lectura per a universitaris, a més d'una campanya de comunicació.

L’AVL ha assenyalat que el projecte naix amb la intenció de sumar altres organismes els pròxims mesos. També ha recalcat que està pensat «a llarg termini» a fi de consolidar «un espai literari comú». En aquest sentit, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Izaskun Arretxe, ha asseverat que això és només un inici i que aspiren a incorporar també els altres territoris del domini lingüístic.

Abans d'arrencar, les diverses institucions implicades han acordat un llistat de 10 autors de cada territori, que són els protagonistes d'aquest focus, tant en les sessions formatives, en les visites (de 3 de cada grup als altres dos territoris) i dels clubs de lectura virtuals, també amb els autors seleccionats.

Els autors valencians són, entre altres, Anna Moner, Joan Garí, Teresa Broseta, Carles Cano o Mercè Climent. En el grup d'autors catalans hi ha noms com Marta Buchaca, Antoni Clapés, Oriol Canosa, Anna Manso, Joan Todó, Cinta Arasa i Albert Pijuan. I de Mallorca i Menorca hi són representats els escriptors Maria Escalas, Clara Fiol, Llucia Pallisser, Antoni Vidal, Miquel Rayo i Josep Pons, entre altres. La selecció de 3 autors catalans, valencians i balears que visitaran físicament els altres territoris encara no està tancada.

Al Principat les sessions informatives (en format webinar) ja s'han dut a terme durant el mes de juny, a la resta de territoris s'aniran succeint pròximament- hi han participat en total 140 persones entre bibliotecaris, docents i programadors-. I és que una de les característiques de «Lletres compartides» és la «flexibilitat» i el respecte als ritmes organitzatius de cadascú.

La «primera pedra» de la col·laboració

Izaskun Arretxe ha afirmat que «hi ha molt camí per recórrer en el coneixement, circulació i lectura dels autors dels diferents territoris de parla catalana». Les institucions organitzadores han coincidit a dir que el programa és només «la primera pedra» d'una iniciativa que aspira a ser sostinguda en el temps i que no només anirà incorporant autors, sinó també altres fórmules per apropar-los respectivament als territoris del domini lingüístic català on són menys coneguts.

D'altra banda, Eivissa i Formentera, la Catalunya del Nord, la Franja, Andorra i l'Alguer són els territoris de moment absents d'aquesta iniciativa. Els representants de les institucions han manifestat que són conscients d'aquestes absències, però ha indicat que volien engegar ja «Lletres compartides», «de la manera més fàcil possible» i no ha tancat la porta a la participació futura d'aquests territoris. Enguany les activitats del programa compten amb un pressupost global de 40.000 euros.

La presentació de la iniciativa s'ha fet a la seu de la ILC, amb presència de la seua directora, de la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó; directora de Mallorca Literària, Carme Castells, i el membre del Consell Insular de Menorca Pere Gomila.