Purificació Mascarell i Andreu Sevilla, guanyadors ex aequo del Premi Lletraferit de Novel·la 2022

Alfons López Daràs rep el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil

per DLV

InfoLlibres

Purificació Mascarell i Andreu Sevilla | Marga Ferrer
Purificació Mascarell i Andreu Sevilla | Marga Ferrer
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

El Premi Lletraferit de Novel·la 2022 s’ha concedit ex aequo a les obresMireia, de Purificación Mascarell, i Els inútils, d'Andreu Sevilla. A més, Alfons López Daràs ha estat guardonat amb el Premi Diafebus de Novel·la Juvenil.

Els guardons estan organitzats per Ediciones Plaza, Llibres de la Drassana i la revista Lletraferit. L'editor i president del jurat, Toni Sabater, ha subratllat que «dels 18 originals que aspiraven al guardó de novel·la, dotat amb 5.000 euros i la publicació de l'obra, en van ser triats dos per compartir el premi, sense cap distinció ni jerarquia entre ells, ja que tots dos són d'una immensa qualitat, però tenen una temàtica, un estil i una ànima radicalment diferents».

Purificació Mascarell (Xàtiva, la Costera, 1985) ha obtingut el guardó per Mireia, la seua primera novel·la en valencià, després d'haver publicat el llibre de relats Cartilla de redención (2021). L'obra premiada creua les històries de Lluís Simarro, el doctor que al segle XIX va estudiar la histèria en les dones, i Mireia, una doctoranda en psicologia experimental que coneix a Xàtiva a un misteriós personatge que obrirà les profunditats de la seua ment entorn de l'alteritat humana.

Per la seua banda, Andreu Sevilla (Casas de Benítez, 1963) havia publicat prèviament dues novel·les, La penombra de la coloma (2010) i Camins de dulcamara (2012), i diversos llibres de poemes. Ara ha sigut guardonat per Els inútils, un viatge cap al no-res per carreteres secundàries d'un grup de personatges abocats a la misèria però també a l'esperança, en els temps més infamants de la postguerra franquista.

Quant al Premi Diafebus de Novel·la Juvenil, el guanyador ha sigut Alfons López Daràs (Nules, la Plana Baixa, 1991) per Aitana Torrent, caçadora d'espantacriatures, que Josep Vicent Miralles, membre del jurat, ha anunciat com «una fita de la literatura d'aventures en valencià, un relat trepidant, ple d'enginy, ironia, humor, màgia i tendresa, que es beu d'un glop de principi a fi, i que té lloc a l'edat mitjana valenciana amb la presència fantàstica de monstres com la Cucafera, la Víbria o el Butoni».

En l'acte, també s’hi va concedir el IV Premi Llletraferit de Cultura Valenciana a l'artista i escriptora Paula Bonet (Vila-real, la Plana Baixa, 1980), en reconeixement a una trajectòria d'èxit indiscutible que conjumina art i literatura a través de nombrosos llibres il·lustrats i del seu últim projecte, La anguila, que és alhora una exposició pictòrica i una novel·la.

L'artista no va poder arreplegar el guardó en persona, atés que ha hagut de suspendre tota activitat pública fins que es publique la sentència del judici contra la persona acusada d'assetjar-la durant els últims anys, i va enviar un vídeo en el qual va agrair el fet de «premiar obres que tracten l'amor de les dones per les dones» i va reivindicar «la responsabilitat de les autores de posar espills que, malgrat incomodar, puguen servir per a canviar les coses que socialment no funcionen perquè són injustes».