«Quadern prohibit», d’Alba de Céspedes, un relat sobre la feminitat abans de l’eclosió del feminisme en la Itàlia dels 50

L’editorial Navona publica aquesta novel·la de l’escriptora nascuda a Roma el 1911

per DLV

InfoLlibres

«Quadern prohibit», d’Alba de Céspedes, un relat sobre la feminitat abans de l’eclosió del feminisme en la Itàlia dels 50
«Quadern prohibit», d’Alba de Céspedes, un relat sobre la feminitat abans de l’eclosió del feminisme en la Itàlia dels 50
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Navona publicarà el 29 d'agost en la «Sèrie M» un llibre del qual s’han enamorat grans editorials de tot Europa: Quadern prohibit, d’Alba de Céspedes (Roma, 1911 – París, 1997). Una novel·la sobre la feminitat abans de l’eclosió del feminisme en la Itàlia dels anys 50 a través del diari íntim i prohibit de la protagonista que, llegida hui dia, agafa una nova volada.

«Vaig fer mal fet de comprar aquest quadern. Molt mal fet. Però ara és massa tard per lamentar-ho, ja està fet.» Així comença el seu delicat i secret diari Valeria Cossati, una dona de classe mitjana a la Roma dels anys cinquanta. Fins que no comença a plasmar els seus sentiments, dubtes i confidències en una llibreteta negra no s’adona de com d’insatisfeta se sent amb la seua vida.

A través de les pàgines d’aquest emocionant diari, podem observar la rutina diària que la consumeix a poc a poc: la relació amb els fills, que tenen problemes amb els seus primers amors i es volen independitzar; la falta constant de diners; les dificultats matrimonials; la feina en una oficina i la relació amb el seu cap...

La Valeria veu com la seua identitat ha estat cancel·lada i viu atrapada en un paper –el de mare i esposa– i una mentalitat sufocants. A partir d’aquest nou hàbit, s’ho qüestiona tot i veu trontollar l’aparent felicitat amb què encarava la vida domèstica. La dona dòcil i abnegada que havia estat fins ara, dedicada en cos i ànima a tindre cura del marit i els fills, es transforma gradualment a mesura que accepta la seua individualitat.

El relat minuciós de la consciència es revela de manera silenciosa, però amb la força de la veritat, en una història que es llegeix com una confessió íntima i emotiva.

L’autora, Alba de Céspedes, va començar a col·laborar en diferents diaris i revistes als vint-i-tres anys. El 1935 va publicar el seu primer llibre, L’anima degli altri. De la seua àmplia producció literària, cal destacar les novel·les Nessuno torna indietroDalla parte di leiQuaderno proibitoIl rimorso i La bambolona. Com a guionista de cinema, es pot ressaltar la seua participació en la pel·lícula Le amiche, de Michelangelo Antonioni.