Lo Llumener. Festival Pirinenc de Literatures Infantils i Juvenils, el llibres fan festa al carrer a Sort

per Llúcia Casanova

Entre-veus

Lo Llumener. Festival Pirinenc de Literatures Infantils i Juvenils, el llibres fan festa al carrer a Sort
Lo Llumener. Festival Pirinenc de Literatures Infantils i Juvenils, el llibres fan festa al carrer a Sort
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Encara no fa un parell o tres de setmanes que ha acabat la Setmana del Llibre en català i ja tenim tot de fires i festivals que trauen els llibres a l’aire lliure i emplenen parcs, jardins, places i carrers de literatura, art i espectacles. Des de la Vall dels Llibres de la Valldigna, (la Safor), la Plaça del Llibre (Alacant, Elx, Castelló, Gandia, Sueca, València), a la Xarxa de la Vila del Llibre (l’Escala, Sitges, Cambrils, Manacor, la Rambla, Malgrat de Mar, Cambrils), entre moltes lloables altres iniciatives, el llibre en català ix al carrer. Som mediterranis, què hi podem fer? Ens agrada fer vida a fora i el temps (quasi sempre) ens ho permet. Gaudim-ne!

Tot i que una part important del públic assistent d’aquest tipus de fires són les famílies i que el percentatge de vendes de llibres infantils hi és molt destacable, hi ha ben pocs festivals literaris dedicats en exclusiva als petits i joves lectors. A banda de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Girona o Encontats (Balaguer) o Lo Llumener (Sort), poc més en trobareu.

Autor: Jesús Rosan

En qualsevol cas, si teniu fills, nets o nebots o us interessa la literatura infantil i juvenil, ara és un bon moment. Com cada segon cap de setmana d’octubre, des de fa uns anys, a Sort, al Pallars Sobirà, se celebra Lo Llumener. Festival Pirinenc de Literatures Infantils i Juvenils, un festival de format petit, d’àmbit rural i de públic familiar, que enguany arriba a la setena convocatòria.

la voluntat de l’organització de Lo Llumener és «oferir una programació que combinant experiències artístiques i literàries incite a convertir els llibres en objectes quotidians i companys de vida i de joc dels infants»

Des de l’inici, la voluntat de l’organització de Lo Llumener és «oferir una programació que combinant experiències artístiques i literàries incite a convertir els llibres en objectes quotidians i companys de vida i de joc dels infants». La programació pretén fer gaudir el més petits «entre llibres, embolcallats de paraules, com una forma d’estimular el seu desenvolupament afectiu i intel·lectual i de propiciar la comunicació entre adults i infants, al voltant de l’art i la literatura». Així, doncs, tallers, exposicions, contes, teatre, espectacles de carrer i una petita Fira de Contes i Àlbums Il·lustrats prendran el poble de Sort durant tot el dissabte, dia 8 d’octubre, per celebrar les paraules convertides en narracions llegides, escoltades i interpretades.

Una particularitat de Lo Llumener és el caràcter temàtic del festival i més particular encara és que són els participants els que proposen el tema del festival de l’any següent. Enguany totes les activitats tindran com a centre l’univers, que va ser l’elegida d’entre les aportacions que van fer els assistents més joves de la fira: el mar, la natura, la cuina, Harry Potter, els bombers o els gats. En edicions anteriors, el circ, la màgia, el viatge o els monstres n’han tingut el protagonisme.

Al voltant de l’univers, Teatre Mòbil representarà les obres Laika i Cösmix; Engruna Teatre ens farà viure l’Univers, una instal·lació sensorial interactiva; i amb Bocafoscant hi haurà Contes estrellats dins d’un planetari.

Una de les activitats destacades és la Fira del Conte i de l’Àlbum Il·lustrat, on cada any hi ha almenys tres editorials convidades. En aquesta edició hi seran Andana Editorial, Kókinos, MTM i la pallaresa Cambuleta.

Una de les activitats destacades és la Fira del Conte i de l’Àlbum Il·lustrat, on cada any hi ha almenys tres editorials convidades. En aquesta edició hi seran Andana Editorial, Kókinos, MTM i la pallaresa Cambuleta. Per Lo Llumener hi han passat les editorials més significatives que publiquen àlbum en català, com són Joventut, Kalandraka, El cep i la nansa, Cocobooks, BlackieBooks, Takatuka, Combel, Flamboyant...

I tota aquesta riquesa i varietat d’editorials és possible perquè la literatura infantil i juvenil en català passa per un molt bon moment, especialment l’àlbum il·lustrat que, com més va, més prestigi assoleix.

L’àlbum il·lustrat és un format literari que es defineix perquè la imatge no solament acompanya el text, sinó que també narra, és part del relat. De fet, es pot dir que un àlbum és la combinació de dues tècniques narratives: el text escrit i la il·lustració. No cal posar per escrit el que ja es veu a la imatge. No cal il·lustrar el que ja diu el text.

Aquesta doble vessant narrativa, de narració escrita i narració il·lustrada que es complementen, és especialment fecunda per als primers lectors, tant en lectura autònoma, com en lectura compartida amb pares, avis, mestres... Per una banda, el lector pot seguir un relat amb ben poques paraules, perquè té el suport visual. Per l’altra, la il·lustració permet noves lectures, anar més enllà del significat literal. És una experiència molt gratificant la lectura compartida amb petits que encara no poden llegir, però sí interpretar les il·lustracions.

Si fa uns anys era relativament habitual sentir dir: «Aquest conte té molt poca lletra per a tu, que ja saps llegir». Ara són els adults, familiars o docents, els que fomenten la tria d’àlbums perquè n’han descobert els avantatges, com ara les diverses capes de lectura, les possibilitats d’anar més enllà del relat, la identificació amb els personatges, els sentiments i les emocions...

I aquesta eclosió de l’àlbum il·lustrat ha estat possible perquè, darrerament, les editorials que es dediquen a publicar aquest gènere han fet un gran esforç per oferir un llibre d’una gran qualitat, amb els millors il·lustradors de casa i de fora, amb producció pròpia i amb traduccions. I perquè iniciatives com Lo Llumener fan possible que arriben a tot arreu.

Així doncs, ja ho sabeu, tots cap a Sort, al festival Lo Llumener.