L’exposició ‘Àlbums il·lustrats infantils. Lectures gurmets per als més menuts’

per  Vicent Brotons

Entre-veus

L’exposició ‘Àlbums il·lustrats infantils. Lectures gurmets per als més menuts’
L’exposició ‘Àlbums il·lustrats infantils. Lectures gurmets per als més menuts’
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

La gent, ben bé que ho sabem, fa esport i activitat a l’aire lliure. Individualment o en família la cosa és absolutament recomanable per a la salut. Jo, sovint, practique també altres «deports» que m’emplenen de goig, alegria i salut mental: vaig de llibreries i biblioteques —sol o acompanyat pels nets. He de confessar que ho faig amb una freqüència no tan continuada com m’agradaria de fer-ho.

És tot un deler accedir als temples del paper, el cartó, l’olor de tinta, les lletres i les il·lustracions. Hi ha «màgia» en trobar un llibre, però l’efecte màgic es fa superlatiu davant els àlbums il·lustrats. Passe llargues estones mirant-ne, especialment si estan amb mi els menuts —encara que també és un plaer solitari força recomanable. Portades cridaneres, continguts que artísticament, amb colors, paisatge, personatges —humans, animals, fantàstics— i paraules ens fan viatjar, imaginar, somniar. La festa es clou amb l’adquisició d’un parell d’àlbums per als nets i de la novetat literària que devoraré amb més o menys passió en el pròxims dies. La xiqueta, el xic, són feliços, jo també. Deixem el «temple» sabent que hi tornarem, hi tornem sempre.

Els àlbums il·lustrats són una literatura infantil, juvenil i, per què no?, també adulta total, plena, integral, radical. I açò a gosades que ho sap el professor de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant (UA) Dari Escandell Maestre. Per això ha concebut els continguts —i fa de comissari de manera impecable— de l’exposició Àlbums il·lustrats infantils. Lectures gurmets per al més menuts. L’exposició es va inaugurar en la mateixa Facultat d’Educació de la UA el 19 d’octubre i hi va romandre durant quinze dies. L’organitzà el Servei de Llengües de la UA. Va estar dissenyada per Stefano Beltrán Bonella. I ha estat possible gràcies a diverses entitats i institucions col·laboradores —l’Associació de Professional de la il·lustració Valenciana i la Generalitat Valenciana, d’entre altres— i a més de setanta editorials.

Així ho explica Dari Escandell en la «Introducció» del catàleg:

«Aquest recorregut pel principals títols publicats en la nostra llengua combina la presència d’escriptors i il·lustradors tant autòctons com forans. Dades en mà, més de tres-cent llibres-àlbum infantil d’una setantena llarga d’editorials distribuïts en 20 pantalles enrotllables rollup: 4 plafons didàctics i 16 plafons temàtics.»

Comptat i debatut, l’exposició Àlbum il·lustrats infantils, a més de ser un divertiment estètic altament concentrat, és una oportunitat única per a famílies i professionals de l’educació, les biblioteques i l’animació sociocultural —sense oblidar els mateixos infants— per entrar en contacte amb una informació tan amena com exhaustiva entorn a aquest format, la rica i diversa producció en la nostra llengua i les seues potencialitats educatives.

Ja veieu, els enamorats d’acostar-nos als àlbums il·lustrat en llibreries i fires, acompanyats de les nostres criatures, tenim ara l’oportunitat de conèixer la història, la diversitat d’estratègies didàctiques i educatives que es poden desplegar amb aquests llibres que ens ofereixen una simbiosi perfecta entre paraula escrita i il·lustració altament comunicativa. Quatre plafons didàctics i setze de variada i rica temàtica —la imaginació, els valors convivencials, les emocions, la família/les noves realitats familiars, la por i els nostres espantacriatures, l’escatologia, els sabers enciclopèdics en presentacions altament motivadores, la igualtat de gènere...— que ens forniran d’eines i criteris per a gaudir més i millor del noble exercici de fullejar els àlbums, l’emoció d’adquirir-ne un o més com a regal per als petits —o no tan petits—, l’aventura de visitar-los en les biblioteques i l’art de fer-los esdevenir eines educatives per a formar lectores i lectores d’ara i futurs ciutadans amb bon gust.

Des que es va inaugurar fa poc més d’un any ha recorregut diverses sales d’exposició de les nostres comarques: la Universitat Miguel Hernández, a Elx; el Centre d’Interpretació Carmelina Sanchez Cutillas, a Altea; el Campus de la Universitat d’Alacant, a Alcoi; el Kursal Fleta, a Monòver; l’Ajuntament Vell, de Sella. Durant la primera quinzena d’octubre ha estat al CEIP Horta Major, d’Alcoi.

No cal dir que estem davant de tota una fita del llibre, tant per l’ingent treball de documentació, síntesi i disseny com per la importància que té mostrar la globalitat de l’Àlbum il·lustrat en una amena alhora que rigorosa exposició que ha posat cura en tots els detalls.

La magnífica tasca coordinada pel professor Escandell, expert en literatura infantil, ha posat al nostre abast una mostra que caldria que viatjara arreu del nostre domini lingüístic, que poguera ser visitada en sales d’exposicions, biblioteques, centres culturals, col·legis, instituts, fires a l’aire lliure, etc. El Servei de Cultura de la UA i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) posen a l’abast de totes les entitats que ho desitgen els 21 rollups així com una visita guiada o conferències —opcionals— a càrrec del comissari de l’exposició. Ací teniu dos enllaços amb tota la informació i els contactes. A través del la Universitat d’Alacant i  a través de Full. Fundació pel Llibre i la Lectura.

No voldria acabar aquesta breu ressenya de l’exposició Àlbum il·lustrat Infantil. Lectures gurmets per als més menuts sense explicar algunes de les petites i agradables sorpreses que em produí la visita —les visites— que li vaig dedicar quan va estar a la Facultat d’Educació, tant sol com amb la gratificant companyia curiosa i motivadora del meu alumnat:

Comprovar com quan ens capfiquem en un àlbum il·lustrat, tant infants com grans, participem intel·lectualment i emotivament en un diàleg altament enriquidor, com explica el mateix Dari Escandell. Viatjar per la prehistòria i la història intergeneracional d’aquest gènere que té un segle i mig i que eclosionà en l’entranyable elefantet Babar. Saber de la brillant plantilla d’autors, autors i artistes que els il·lustren arreu del nostre àmbit cultural. Entendre el joc multifactorial que com a ensenyants o familiars hem d’activar amb habilitat perquè els petits gaudisquen amb nosaltres de les obres —colors, tècniques, emplaçaments, línies i capil·laritats...—, viure el textos dialogant amb les imatges molt més enllà del que mostren aparentment. Iniciar des de la motivació més pregona els menuts en l’amor a la lectura i a fer-ho en la nostra llengua. Saber de tot l’univers de valors que es pot veure, llegir i viure en aquestes obres d’art literari o literatura artística: amistat i empatia, tolerància, respecte; autoestima; eines contra l’assetjaments escolar; activisme ecologista; salut física i mental; emotivitat en dosis significatives. Les noves formes de família. La igualtat de gènere. Els coneixements enciclopèdics de sempre vehiculats lúdicament i màgica. Els clàssic mirats amb ulls d’infants i per a infants...

Fer un volt seré, apassionat, divertit i dialogat sol o, molt millor encara, acompanyat de xiquets o xiquetes per l’exposició Àlbum il·lustrats infantils pot ser una de les experiències més riques que com a familiar, educador o persona sensible al fenòmens de la cultura lectora s’hi pot fer.

En els pròxims mesos la pots trobar a la Biblioteca Municipal del Pinós, del 7 al 30 de novembre; al Col·legi HP Sant Josep, d’Ontinyent, del 7 al 18 de novembre; i a Oriola, a la Seu Universitària de la UA, del 10 de febrer al 7 de març de 2023.

No te la pots perdre.