La lectura en format electrònic. El català a eBiblio.CV.

per Teresa Gomis Baixauli

Entre-veus

La lectura en format electrònic. El català a eBiblio.CV.
La lectura en format electrònic. El català a eBiblio.CV.
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

eBiblio és un servei en línia de préstec de llibres, revistes i periòdics en format electrònic i audiollibres que s’ofereix través de les biblioteques públiques espanyoles, amb l’excepció de les biblioteques de Catalunya i País Basc, que compten amb projectes autonòmics propis.

Es tracta d’un servei públic coordinat i impulsat per la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària del Ministeri de Cultura i Esport en col·laboració amb les Comunitats Autònomes.

Segons la informació de la mateixa pàgina web, és un projecte basat en la cooperació entre administracions en què participen les Comunitats i Ciutats Autònomes adscrites. D’acord amb aquesta cooperació, la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària posa a disposició de les comunitats la plataforma encarregada de la gestió del servei i un fons de títols comú, el mateix per a tota la xarxa. Aquestes obres han sigut seleccionades per un grup d’experts representants de les diferents Comunitats Autònomes en castellà, llengües cooficials de l’estat i en llengües estrangeres com ara anglés, portugués o francés.

Les Comunitats Autònomes adapten i incrementen la col·lecció en funció dels interessos i particularitats dels seus usuaris, enriquint la seua col·lecció mitjançant l’adquisició de nous títols ja que la gestió de cada plataforma és independent. És per això que el nombre de títols i exemplars disponibles canvia en funció de cada comunitat.

Per a accedir a la lectura dels materials de la plataforma s’ha de disposar d’un carnet actiu d’una biblioteca participant del sistema, accés a internet i un dispositiu de lectura compatible. Es pot accedir a aquest servei des d’un navegador i a través d’una aplicació gratuïta per a dispositiu mòbils.

La col·lecció d’eBiblio inclou obres de ficció i de no ficció per a públic adult, jove i infantil; a la qual s’afegeixen novetats de manera regular.

Amb aquesta iniciativa es facilita l’ús dels continguts digitals garantint els drets de creació així com l’accés lliure i gratuït a la cultura per part de la ciutadania.

Aquesta plataforma pública, que va iniciar el seu camí en 2014, va tindre un fort increment d’ús en 2020 arran de la pandèmia i els tancaments de les biblioteques. En dades de la xarxa eBiblio, de 2019 a 2020 es va incrementar el nombre de préstecs en un 119%, i es va arribar a més de tres milions set-cents mil préstecs.

De fet mentre les biblioteques estaven tancades, el seu personal donava informació per telèfon i per videotrucades a usuaris habituals per a facilitar-los la lectura en format electrònic. En aquell moment, també hi va haver demanda de noves altes de carnets de lectors amb l’única finalitat d’utilitzar eBiblio.

En tornar a obrir les biblioteques, la majoria de persones habituades al servei presencial van tornar al préstec en paper, però el format electrònic és ja una opció de lectura més entre la ciutadania.

Pel que fa a la utilització que té eBiblio Comunitat Valencina, segons les estadístiques de la plataforma, en 2021 va tindre 16’92 préstecs per 1000 habitants, quan la mitjana de la xarxa eBiblio era de 55’68. En 2019 i 2020 amb 11’85 i 28’20 préstecs per mil habitants respectivament es situava ja en la part baixa de la taula de l’estat, per davant només de Ceuta i Melilla.

Si ens centrem en la col·lecció, amb 4.672 títols en dades de 2021, es troba també a la part baixa de l’escala estatal, només per damunt de Ceuta, Melilla i el Principat d’Astúries. És una de les comunitats autònomes que no ofereix accés a periòdics en format electrònic ni a cinema, música o recursos multimèdia.

que dels 5.956 títols que ofereix en desembre de 2022, els documents de les categories català i valencià sumen menys d’un 9% del total. Son 510 títols: 492 llibres electrònics, 8 audiollibres i 8 revistes

Quant a la distribució dels materials per llengües, trobem que dels 5.956 títols que ofereix en desembre de 2022, els documents de les categories català i valencià sumen menys d’un 9% del total. Son 510 títols: 492 llibres electrònics, 8 audiollibres i 8 revistes. D’aquests materials, 118 són per a públic infantil i jove, la resta per a públic adult; 34 títols son novetats editorials dels últims 12 mesos, 146 tenen data de publicació de fa menys de 3 anys i la resta son anteriors.

Si ens fixem en els llibres més prestats en català al llarg de 2022 en eBiblio.CV ens crida l’atenció que la majoria dels títols que apareixen als primers llocs són traduccions i en molts casos traduïts del castellà. Aquitània i Sira són grans èxits de la literatura en castellà i en la plataforma de préstec s’han llegit en la seua traducció al català. Aquest fet és una anomalia respecte al que ocorre en els préstecs de llibres en paper a les biblioteques valencianes, en què no apareix cap llibre traduït del castellà al català en els primers llocs dels més llegits. Dels 24 títols que es situen entre els més prestats d’eBiblio.CV en les categories infantil, juvenil i públic adult, 18 son traduccions. Es noten en falta els noms de la nostra literatura més propera que solen ocupar els primers llocs en les llistes dels més prestats en català a les biblioteques valencianes.

Quant als audiollibres, un format en creixement, recomanat per a persones amb problemes de visió, nouvinguts i en general per a millorar l'expressió oral, hi ha 8 títols disponibles en català a eBiblio

Quant als audiollibres, un format en creixement, recomanat per a persones amb problemes de visió, nouvinguts i en general per a millorar l'expressió oral, hi ha 8 títols disponibles en català a eBiblio Comunitat Valenciana, un d’ells publicat fa menys de 3 anys. La resta son anteriors.

Al llarg de 2021 es van realitzar un total de 85.600 préstecs, d’ells menys d’un 4% de materials que es situen en les categories de català o valencià.

Aconseguir l’objectiu d’incrementar els índex de lectura en la nostra societat, passa per oferir una col·lecció de materials literaris i informatius de qualitat, equilibrada i actualitzada? eBiblio facilita la lectura en format digital a la ciutadania en termes d’igualtat, sense discriminació per lloc de residència i respectant els drets de creació. Aprofitem aquesta possibilitat de fomentar la lectura?

Si posem a l’abast del públic una bona col·lecció de recursos actuals, atractius i accessibles en català, serà més fàcil augmentar el nombre de lectors i lectores també en la llengua pròpia?