S’ha mort l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs als 95 anys

Referent de la creació literària, va guanyar el primer premi amb 26 anys i va cultivar una extensa carrera

per DLV

InfoLlibres

Josep Maria Espinàs
Josep Maria Espinàs | Pere Francesch | ACN
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

L'escriptor i periodista Josep Maria Espinàs ha mort aquest diumenge als 95 anys, segons han explicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) fonts properes a l'autor. Nascut a Barcelona el 1927, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona (UB). Amb una extensa obra, es va convertir en un referent de la creació literària en català des de la joventut, ja que amb 26 anys va guanyar el premi Joanot Martorell per la novel·la Com ganivets o flames. A banda de la seua prolífica carrera com a escriptor i periodista, també va ser editor. De fet, va ser un dels fundadors de l'editorial La Campana.

Per la seua trajectòria va rebre diversos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi el 1983, la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya el 2007 i la Medalla d'Or de la Generalitat el 2015. A banda d'aquests guardons, també va cultivar un palmarés literari amb els premis Yxart (1957), Mercè Rodoreda (1958) el Premi Nacional de Periodisme (1995), i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2002).

És autor, entre altres, de Combat de nit, El teu nom és Olga, El meu ofici, Viatge al Pirineu de Lleida, Una vida articulada i A peu per l’Alt Maestrat. La Campana volia homenatjar-lo reeditant la històrica col·lecció A peu. Espinàs va ser també un dels impulsors de la Nova Cançó i va ser un dels qui va fundar Els Setze Jutges. Així mateix, és conegut per haver posat lletra, amb Jaume Picas, al «Cant del Barça», l'himne del FC Barcelona.

En una entrevista amb l'ACN el 2018, va considerar que la llengua catalana viu actualment una situació «molt millor« que durant la seua joventut. «El 1940 i el 1950 hauria volgut tenir aquesta Catalunya», va resumir, ja que el català estava prohibit. També va explicar que mai no s'havia proposat de ser escriptor. «Jo he acceptat la vida, no l'he volgut conduir ni aprofitar i m'he trobat fent coses perquè estava prou obert per no dictar sentències», va exposar.

Condolences

El món de la cultura i també de la política ha plorat la mort de l'escriptor en conéixer la notícia. A banda de personalitats del món editorial, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'ha recordat com «un dels grans» de la literatura catalana i n'ha subratllat el paper de «cronista de paisatges quotidians i de la vida del país». També el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha lamentat la seua defunció: «Que la terra li sigui lleu».