‘Les maleïdes’, de Sergio Baos

per Núria Garcia Catalan

Teatre

Sergio Baos
Sergio Baos
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa-te'n ací.

Casualitat o causalitat? Déu o el mateix dimoni? Atzar o destí? Són els dubtes que van sorgint mentre et submergeixes en la història que conta el mallorquí Sergio Baos (Palma, 1976) a l’obra teatral Les maleïdes, que s’ha representat en diversos teatres del territori català. En aquesta representació, Baos no hi participa, però el podem veure damunt l’escenari com a actor en obres com ara Paradís, de la qual també n’és l’autor. A més, és director, dramaturg i llicenciat en filologia hispànica i amb Les maleïdes s’ha embutxacat el Premi Octubre Pere Capellà del Teatre de 2022.

no apareix cap acotació en cap moment del text, sinó que les indicacions per a la representació de l’obra formen part del mateix diàleg; ni cursiva, ni canvis de tipografia, res. Només diàlegs

L’obra relata frenèticament la complicada vida d’una família, amb l’àvia, la filla i la neta com a protagonistes. Tres dones que, per atzar o destí, han patit embolics inexplicables al llarg de les seues vides. La necessitat de tancar comptes pendents i retrobar-se les portarà a iniciar un viatge surrealista on el passat i el present de cadascuna s’entremesclaran perquè nosaltres mateixos arribem a les nostres pròpies conclusions.

Àgueda, la filla, és l’eix central de l’obra, és una dona jove i força peculiar que ha sigut incompresa des de ben menuda, de fet, des del seu naixement. Sense amics ni cap cercle social més enllà dels pares, amb els quals tampoc té una relació bona. És una dona poc escoltada, amb una vida solitària, que en un moment de la seua vida troba esperança a les faldes de Déu. L’àvia i la neta, alhora, es veuen afectades per l’atrotinada vida d’Àgueda i van sumant complicacions i traumes a la seua vida, que està completament fora de control.

Tres i Quatre (2023)
tot el text et manté amb l’ai al cor per no saber què passarà després i per la inquietud que genera cadascuna de les escenes

Les maleïdes és un text curt, de 126 pàgines. Es divideix en tres actes sense títol que assenyalen diferents moments temporals de la història. De totes maneres, la cronologia del relat no segueix un ordre massa clar. Al llarg de tota l’obra trobem força salts temporals, elisions i canvis d’escenes i personatges. Crida l’atenció que no apareix cap acotació en cap moment del text, sinó que les indicacions per a la representació de l’obra formen part del mateix diàleg; ni cursiva, ni canvis de tipografia, res. Només diàlegs.

Baos aconsegueix que allò delirant de les vides de les autores quedi reflectit en l’estil frenètic de la seua escriptura. Ho sap transmetre i és el que perceps durant la lectura. L’obra és una tragèdia amb un punt còmic pel surrealista dels esdeveniments que ocorren i per la forma en què ocorren. Al llarg de tot el text et manté amb l’ai al cor per no saber què passarà després i per la inquietud que genera cadascuna de les escenes. A més, també aconsegueix fer reflexionar sobre el perquè dels esdeveniments que ocorren. Com es pot arribar a aquest punt? Són casualitats, destí o atzar?